Kruimelpad

Gezondheid en ziekte

foodAls je gezond bent is dat vaak achtergrond – het biedt een bijna vanzelfsprekende vrijheid om je te focussen op wat je interessant vindt. Wel is voor steeds meer mensen gezond eten en regelmatig trainen een manier geworden om zowel de fysieke als geestelijke conditie op peil te houden. Als je onverhoopt te maken krijgt met ziekte, of een langdurig lichamelijk ongemak moet verdragen, kan dat een serieuze aanslag op je welbevinden zijn. Dan kan het interessant zijn om naar je horoscoop te gaan kijken.

Als astroloog geef ik natuurlijk geen voedingsadviezen of trainingsschema’s en kan ik je niet vertellen welke supplementen, kruiden of geneesmiddelen behulpzaam zouden kunnen zijn bij herstel. Voor veel advies over gezondheid ben je beter af bij andere specialisten. Wat ik wel kan bespreken zijn bepaalde psychologische en spirituele achtergronden die een rol spelen bij het ziek zijn waar je je waarschijnlijk (nog) niet van bewust was.

We kunnen kijken welke relatie er is tussen wie je bent en wat voor gezondheidsproblemen je ervaart. Ik waak er voor om in termen van eigen schuld te praten – maar probeer wel helderheid te geven over de achtergrondprocessen die meespelen. In de hoop dat je daardoor net even anders tegen ziekte en ongemak aan leert kijken. En soms kan die nieuwe manier van kijken de kiem bevatten van datgene wat zou kunnen helpen om de situatie te verbeteren. En soms ook niet helaas.

Nu is het Zelf dat je bent vanuit astrologisch perspectief gezien veel groter dan je bewuste zelf – in de persoonlijke horoscoop staan ook een aantal symbolen/planeten die zich ontrekken aanmassage een vrije, bewuste keuze. Die worden over het algemeen ervaren als situaties die je overkomen, of, wat zwaarder aangezet, als noodlot. Ze vertalen zich ook als neigingen die niet te onderdrukken zijn, reacties en gevoelens die buitenproportioneel zijn, acties die meer kapot maken dan je lief is, en ander groot ongemak – waaronder dus ziektes.

Het kan heel verhelderend zijn om naar de geboortehoroscoop te kijken en te onderzoeken wat het zegt over gezondheid, vitaliteit, levensgewoontes e.d. Soms zie je dan dingen die je op geen enkel andere manier had kunnen weten.

Ik ben me er van bewust dat ziekte en gezondheid beïnvloed worden door genetische aanleg, omgevingsfactoren, levensgewoontes, je woon – en werksituatie, relaties, status en macht, en soms ook geluk en pech, of toeval en willekeur. Ik geloof ook niet dat planeten iets veroorzaken – maar meer dat ze een beschrijving in symbolische taal zijn van je leven.