Kruimelpad

Pablo Picasso

25 oktober 1881 — 8 april 1973

Picasso portrait

Pablo Picasso was ongetwijfeld één van de origineelste, krachtigste en invloedrijkste persoonlijkheden in de visuele kunsten gedurende de eerste driekwart van de vorige eeuw. Hij werd geboren in Malaga, was de zoon van de kunstdocent en incidentele schilder José Ruiz Blasco, en Maria Picasso López. Volgens de legende zou Picasso’s vader, toen het artistieke genie van zijn zoon ten volle tot hem was doorgedrongen, hem zijn eigen penselen en verf hebben gegeven om zelf nooit meer te schilderen.

Picasso genoot als jongeman teugelloos van het bohémien-leven in Barcelona, en hij handhaafde zijn uitbundige levensstijl tijdens bezoeken aan Parijs, waar hij ogenblikkelijk geïnspireerd werd door de straten van Montmartre en de werken van Toulouse-Lautrec, Van Gogh en Cézanne. Vanaf het begin was hij een uiterst productief schilder. Sedert zijn 20e ondertekende hij zijn werken, overeenkomstig de Spaanse gewoonte, met zijn moeders meisjesnaam: Picasso.

In 1904 verliet hij Barcelona en verhuisde hij naar Parijs. Picasso had een tomeloze energie. Hij kwam doorgaans laat uit bed, ontmoette zijn vrienden in de middag en werkte tot diep in de nacht. Hoewel hij vrij klein was wekten zijn intense zwarte ogen en zijn dikwijls explosieve aanwezigheid de indruk van een veel grotere man. Hij had weinig moeite met zijn roem en verdiende miljoenen per jaar met zijn grote productie: naar schatting 14.000 schilderijen, 100.000 prenten en etsen en 34.000 boekillustraties. Toen Picasso op zijn 91ste stierf in zijn villa aan de voet van een heuvel bij Mougins in Frankrijk liet hij een erfenis na van naar schatting 1100 miljoen dollar.

Zelfs in de zeventig was de seksuele lust van Pablo Picasso onbedwingbaar. Trouw zat gewoon niet in zijn aard. Hij had tientallen, misschien honderden minnaars. De buitengewone energie die hij aan zijn schilderijen en sculpturen wijdde werd alleen geëvenaard door de toewijding waarmee hij vrouwen achtervolgde.

Picasso was een man met veel tegenstrijdigheden: vaak vriendelijk en gevoelig, maar hij kon ook egoïstisch, tiranniek en dominant zijn. Vooral tegenover vrouwen had hij een bijna schizofrene houding. Zoals een van zijn biografen, Patrick O'Brian, opmerkte: ‘Picasso's gevoel voor vrouwen schommelde tussen extreme tederheid enerzijds en gewelddadige haat anderzijds, met als middelpunt afkeer - zo niet minachting.’

En toch was hij geobsedeerd door vrouwen en kon hij het niet verdragen zonder een vrouwelijke metgezel, idealiter meerdere te leven. Hij had echter een hekel aan zijn afhankelijkheid van vrouwen en probeerde die te overwinnen door hen te domineren, vaak tot op het punt van wreedheid. Hij liet een van zijn minnaressen weten: ‘Voor mij zijn er maar twee soorten vrouwen - godinnen en deurmatten.’

Relaties

Toen hij zich in 1904 definitief in Parijs gevestigd en nam hij een studio in een vervallen gebouw aan de Seine. Hier ontmoette hij Fernande Olivier, een kunstenaarsmodel met opvallend rood haar, amandelvormige ogen en een wulpse figuur. Picasso was in de ban van deze mooie, vrijgemaakte vrouw. Tot nu toe had hij alleen vrome Spaanse dames of prostituees ontmoet. Fernande werd ondertussen gemagnetiseerd door zijn donkere, meeslepende ogen en ongelooflijke vitaliteit, die zijn kleine gestalte en verre van knappe gelaatstrekken goedmaakten. Ze verhuisde naar zijn smerige kleine studio. Dit betekende het einde van zijn Blauwe Periode en het begin van zijn Roze periode toen hij haar sensuele roze lichaam op canvas na canvas schilderde. Ze poseerde graag, bij voorkeur liggend, en het kon haar weinig schelen als ze door geldgebrek geen schoenen kon kopen, waardoor ze wel twee maanden het huis niet uit kon. Picasso zorgde, hoewel zuinig, voor hun dringendste behoeften, en als amusement was er altijd nog vrijen. Picasso adoreerde Fernande en was ziekelijk jaloers. ‘Picasso dwong me als een kluizenaar te leven,’ zei ze later. Fernande was heerlijk lui, dus Picasso werd gedwongen om al het huishoudelijke werk te doen, in tegenstelling tot zijn latere relaties waarin zijn minnaressen zorgden voor zijn huishoudelijke behoeften. Toch was hij tevreden. Jaren later wees hij naar het groezelige gebouw en zei: ‘Dat is de enige plek waar ik ooit gelukkig was.’ In 1909 verliet Picasso deze armzalige tevredenheid voor een betere studio. Hij had nu beschermheren - rijke Amerikaan kunst verzamelaars Gertrude en Leo Stein - en zijn werk werd tentoongesteld. Maar Fernande raakte geïrriteerd door zijn intense bezitterigheid. In 1912 verliet ze hem voor een Italiaanse schilder.

Picasso nam wraak door het op te nemen met een van haar vriendinnen, Marcelle Humbert, een tengere, slanke jonge vrouw die hij Eva noemde. Hun liefdesrelatie was intens, maar Picasso's passie sloot het aangaan van relaties met andere vrouwen niet uit. Toen Eva in 1915 tuberculose opliep, zorgde hij toegewijd voor haar, maar tussen de bezoeken aan haar bed door sliep hij in het geheim met een jonge vrouw genaamd Gaby, die haar afbeeldde in een reeks intieme schilderijen en schetsen. Na de dood van Eva in 1916 probeerde hij zich te troosten met een reeks minnaars, maar zijn verdriet maakte het hem onmogelijk om mee te leven.

Uiteindelijk werd hij uit zijn ellende geschud door de dichter Jean Cocteau, die Picasso overhaalde om het decor voor een ballet te schilderen. Dus Picasso verliet het door oorlog verscheurde Frankrijk, en ging naar Rome, waar de Ballets Russes toerde. Hij werd al snel verliefd op een van de ballerina's, een Russisch meisje genaamd Olga Koklova. Gefascineerd door haar lenige lichaam en haar afstandelijkheid - ze weigerde toe te geven aan zijn avances - was Picasso vastbesloten haar te bezitten. Ze gaf uiteindelijk toe en werd zijn minnares, en in 1918 zijn vrouw. Ze vestigden zich in Parijs en het huwelijk was aanvankelijk gelukkig, ondanks hun verschillen. Picasso was bohemien, onconventioneel en onverschillig voor sociale status. Olga was burgerlijk, een sociale klimmer en pathologisch jaloers.

Ze baarde hem een ​​zoon, Paulo, die door Picasso werd aanbeden. De geboorte vormde een katalysator voor een reeks tedere schilderijen - genaamd Maternité - van zogende baby's. Maar huiselijke gelukzaligheid was van korte duur. Picasso was nu rijk genoeg om bedienden in dienst te nemen, en Olga merkte dat ze niets te doen had.

Verveeld, onvervuld en verbitterd over het verlies van haar carrière, had ze, zei een van Picasso's vrienden, 'nog maar één doel over in het leven - om het bestaan ​​van haar man ondraaglijk te maken - en ze gaf zelfs haar sociale activiteiten op om zich hier volledig aan te wijden. Een opwindende taak '. Een meer waarschijnlijke verklaring was dat de opeenvolgende ontrouw van haar man haar op de rand van een zenuwinzinking had gebracht.

Picasso's schilderijen begonnen al snel te worden gevuld met groteske, vervormde vrouwen. Olga was steeds veeleisender en neurotischer geworden, en Picasso had bewust dan wel onbewust wraak genomen door een reeks van vrouwelijke monsters met verschrompelde borsten en overdreven grote geslachtsorganen te schilderen. Zijn ongelukkige huwelijk en het feit dat hij seksueel droogstond resulteerden in zijn kunst in misvormde vrouwenfiguren. Baigneuse Assise Au Bord De La Mer beeldt een monsterlijke vrouwenfiguur af die zit als een bidsprinkhaan met enorme tanden met grote kaken.

Hij vond al snel een manier om uit Olga's klauwen te ontsnappen. In 1927 ontmoette hij een mooi blond meisje, Marie-Thérèse Walter, in een Parijse straat. Binnen een week waren ze geliefden geworden, hoewel ze op haar zeventiende - hij was toen 46 - minderjarig was. Afgezien van zijn tweede vrouw was zij de meest duurzame liefde van zijn leven, misschien wel de enige vrouw die hem echt gelukkig maakte. Intelligent maar niet intellectueel, was ze onderdanig en tolerant. Ze accepteerde zijn behoefte aan andere vrouwen omdat ze wist dat hij het meest van haar hield. In 1928 nam hij zijn gezin mee op vakantie naar de mondaine badplaats Dinard en regelde dat Marie-Thérèse een zomerkamp voor meisjes in de buurt zou bijwonen. Elke ochtend, zijn vrouw en zoon achterlatend, vermaakten hij en zijn jonge minnaar elkaar in een nabijgelegen strandhut. Jaren later beschreef Marie-Thérèse zijn vrijen als soms ‘intimiderend en verschrikkelijk’. Maar Picasso's schilderijen van haar, hoewel zeer sensueel, zijn doordrenkt van een tederheid die afwezig is in zijn schilderijen van andere vrouwen.

Omdat ze de ontrouw van haar man niet meer kon verdragen, nam Olga hun zoon mee en verliet de kunstenaar om in Zuid-Frankrijk te gaan wonen.

In 1935 verwekte Picasso een dochter met Marie-Thérèse, genaamd Maya. Hij was dolgelukkig, maar zijn geluk met zijn geliefde weerhield hem er niet van zich in een andere affaire te storten, met een half-Joegoslavische, half-Franse fotograaf, Dora Maar. Intellectueel, begaafd en mooi, was ze op 29-jarige leeftijd bijna de helft van zijn leeftijd. Hij slaagde er een tijdje in om zijn twee jonge minnaressen uit elkaar te houden. Op een dag ontmoetten ze elkaar per ongeluk in zijn atelier. Hij beschreef later de daaropvolgende scène.

‘Marie-Thérèse wendde zich tot mij en zei: “Neem een ​​besluit. Wie van ons gaat? " Ik was tevreden met de dingen zoals ze waren. Ik zei ze dat ze het voor zichzelf moesten uitvechten. Dus begonnen ze te worstelen. Het is een van mijn meest dierbare herinneringen. ' Hij vereeuwigde het moment in een schilderij, Birds In A Cage, waarin een zwarte duif (Dora) vecht met een prachtige witte duif (Marie-Thérèse). De zwarte duif heeft gewonnen. Dora trok bij Picasso in en hij installeerde Marie-Thérèse en hun dochter Maya in een nabijgelegen flat.

Dora Maar was intellectueel zijn gelijke en ook kunstenares. Spoedig bracht Dora Maar regelmatig bezoeken aan het atelier in Parijs, met als resultaat schilderijen van vrouwen met golvend blauwzwart haar. Dora Maar bood Picasso zowel intellectueel als seksueel gezelschap. Helaas was ze ook zijn gelijke wat betreft zijn woeste temperament en zijn depressies. De reeks van portretten van wenende vrouwen zijn allemaal van Dora Maar.

In de zestig, maar seksueel actiever dan ooit — ‘zijn seksuele appetijt werd langzamerhand iets bezetens,’ aldus een vriend — verwierf Picasso zich een nieuwe vriendin: de jonge schilderes Francoise Gilot. Hoewel ze in die tijd de enige was die zijn bed deelde ontdekte Francoise al spoedig dat Olga, MarieThérèse en Dora nog steeds een belangrijke rol in zijn leven speelden.

Toen Dora over deze nieuwe affaire hoorde, was ze verbijsterd. Vanwege haar wanhoop bracht Picasso haar naar een nabijgelegen appartement, waar ze aan de telefoon zou wachten tot de ‘meester’ haar naar zijn atelier zou halen. Misschien niet verrassend, kreeg ze in 1945 een totale mentale ineenstorting. Picasso stuurde haar naar een verpleeghuis om te herstellen en Françoise trok bij hem in. Dora Maar nam nooit een andere minnaar, die de beroemde uitspraak deed: ‘Na Picasso, God.’ De kunstenaar richtte zijn aandacht nu - althans een tijdje - volledig op zijn jonge minnares Françoise.

Ze brachten een groot deel van hun tijd door in de mediterrane badplaats Antibes, maar hun geluk werd bedorven door de frequente verschijningen van zijn afgewezen vrouw, Olga, die zich in de buurt had gevestigd. Nu ze mentaal onstabiel was en blijkbaar niet in staat om het overspel van Picasso te accepteren, stormde ze zijn huis binnen en viel ze Françoise aan, waarbij ze haar kneep en krabde, ondertussen allerlei verwensingen uitend. Maar zulke ingrijpende scenes  moeten tegen die tijd nogal alledaags zijn geworden voor Picasso, en waren zeker niet voldoende om hem ervan te weerhouden zijn nieuwe passie voort te zetten.

Françoise baarde hem twee kinderen, een zoon, Claude, en een dochter, Paloma. Picasso was in de wolken, maar Françoise kreeg al snel een hekel aan de huishoudelijke sleur die het samenwonen met kinderen met zich meebracht. Picasso dwong haar bij zonsopgang op te staan ​​om de kachels in zijn ateliers aan te steken. Ze had een hekel aan het flirten dat hij nog steeds weigerde op te geven, en verzonk in een bittere somberheid, die Picasso zo deprimeerde dat hij overwoog zelfmoord te plegen.

Redding - in ieder geval voor hem - kwam opnieuw in de vorm van een andere jonge minnares. Geneviève Laporte, een dichteres die hij voor het eerst had ontmoet toen ze een schoolmeisje was in Parijs tijdens de oorlog, werd zijn geliefde in 1951. Hij was nu 70, zij 24. Omdat hij inmiddels een internationale beroemdheid was, moest hij de affaire geheim houden om schandalen te voorkomen, maar het liep allemaal op niets uit nadat ze hem in 1953 had verlaten vanwege een klein misverstand.

Een diepbedroefd Picasso hing rond in nachtclubs aan de Cote d’Azur in de hoop haar te vinden. Datzelfde jaar verliet Françoise hem uiteindelijk voor een Griekse minnaar.

Ellendig van afwijzing begroef Picasso zich in zijn werk. Een van zijn favoriete modellen was Jacqueline Roque, een exotisch uitziende 27-jarige. Ze noemde hem haar ‘god’, kuste zijn handen en aanbad hem toegewijd. Aanvankelijk was hij onverschillig, maar al snel werden ze geliefden. In 1961 trouwde hij met haar - zijn eerste vrouw Olga was in 1954 aan kanker overleden. Aangezien zijn geslachtsdrift onverminderd sterk was, bleef hij andere geliefden meenemen.

Tijdens zijn 20 jaar bij Jacqueline schilderde hij haar meer dan 400 keer. Het was een periode van intense creativiteit - maar volgens sommigen ging het ten koste van zijn geluk. Tegen het einde van zijn leven werd hij bijna een kluizenaar, iets waar zijn vrienden  de bezitterige Jacqueline de schuld van gaven, omdat die zijn kinderen en kleinkinderen buiten de deur hield. Maar omdat ze hem in zekere zin afschermde kon hij zich ten volle op zijn werk richten, en uiteindelijk werd dit één van de meest creatieve en productieve periodes uit zijn leven.

Zijn hele leven had Picasso zich strikt gehouden aan het advies van een arts om altijd ‘veel seks en rode wijn’ te hebben.

Maar in 1966 kreeg hij op 85-jarige leeftijd prostaatproblemen, wat verschrikkelijk was voor iemand die zo van seks hield.

Hij stierf in april 1973 op 92-jarige leeftijd met Jacqueline aan zijn zijde. Een standbeeld van Marie Thérèse, misschien wel zijn grootste liefde, werd boven zijn graf geplaatst. Vier jaar later hing ze zichzelf op, niet in staat de wereld zonder hem te verdragen. Jacqueline ging drinken en in 1986, beroofd zonder haar ‘god’, schoot ze zichzelf neer.

Al zijn vrouwen waren mooi geweest, en Picasso had hen allemaal op andere tijden en in meerdere of mindere mate bemind. Maar er was ook altijd iets van woede en haat geweest, verlangen had iets gewelddadigs. In de woorden van Éluard, die in 1942 een handschrift analyse van hem maakte: ‘Bemint intens en doodt hetgeen hij bemint.”

Picasso’s erotische tekeningen

Picasso's seksuele drang wordt vaak als centraal in zijn kunst beschouwd, maar toch hebben relatief weinig mensen de talloze schilderijen, tekeningen, gravures en sculpturen gezien waarin hij variaties op de seksuele handeling portretteert. Zelfs vandaag de dag zouden Amerikaanse musea waarschijnlijk terughoudend zijn om te laten zien wat Gertrude Stein preuts (of was het opgewonden?) de 'vuile kant' van Picasso noemde.

Maar het biedt ook een nieuw inzicht in zijn creatieve proces, vooral de evoluerende rol die seks speelde in zijn leven en verbeeldingskracht, van de nieuwsgierigheid naar de vroege mannelijkheid via de ongebreidelde passie van zijn middelbare leeftijd tot het voyeurisme van de ouderdom. Je ziet een heel intieme en tedere kant van Picasso, een voortdurende herkenning van en reactie op het lichaam van de vrouw.

Picasso is zeker niet de eerste kunstenaar die zich heeft gewaagd aan wat op verschillende manieren als erotisch, obsceen of pornografisch kan worden beschouwd, afhankelijk van het oog dat het ziet. Wat hem echter blijkbaar niet interesseerde, was het idee dat anderen dit als schokkend zouden kunnen ervaren. Veel van zijn opvattingen over seks leken geworteld in zijn geboorteland Spanje: hij riep vaak '' La Celestina '' op, de ouder wordende titelpersonage van een 15e-eeuwse Spaanse picareske roman; hij werd aangetrokken door de kracht en dood die met stieren gepaard gaan; en zijn late werken waren doorspekt met oneerbiedige, zelfs antiklerikale humor.

Of zijn eigen seksleven bevredigend was, is een onderwerp dat menig kunsthistoricus heeft proberen te onderzoeken. Maar zoals we hierboven al eerder zagen; een opeenvolging van vrouwen stond klaarblijkelijk centraal in zijn leven en in zijn werk. Voor Picasso was seks net zo natuurlijk als schilderen. “Kunst is niet kuis”, zei hij ooit.  “Het moet uit de buurt worden gehouden van onwetende onschuldigen. Wie slecht voorbereid is, mag geen contact met kunst krijgen. Ja, kunst is gevaarlijk. En als het kuis is, is het geen kunst. ''

Hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in seks: het begon met een tekening van twee parende ezels, gemaakt toen hij nog maar 13 was. Op zijn zestiende vergezelde hij oudere vrienden naar bordelen waar, in een eeuwenoude Spaanse traditie, zijn seksuele inwijding vermoedelijk plaatsvond. Zijn potlood-, inkt- en pasteltekeningen, gemaakt in de bordelen van Barcelona en Parijs van 1899 tot 1907, zijn een beeldend verslag van zijn ontdekking van het vrouwelijk lichaam, vrouwen alleen en met partners.

Hij pretendeert niet zelf niet mee te doen: '' Self-Portrait With Nude '' (1902) toont hem ook naakt. Er is ook een olie schilderij van een naakte vrouw die orale seks uitvoert met een jonge man die de tiener Picasso zou kunnen zijn (1903).

Picasso werd zeker aangetrokken door bordelen en hun theatrale setting. En terwijl hij experimenteerde met nieuwe technieken, waren prostituees zijn natuurlijke onderwerpen, zoals in '' The Harem '' (1906). Dus het jaar daarop, toen hij 'Les Demoiselles d'Avignon' schilderde, het meesterwerk dat de toon zette voor het kubisme, gebruikte hij opnieuw de setting van een bordeel.

Seks is nooit uit de kunst van Picasso verdwenen. Maar in 1927 begon zijn tweede grote periode van erotische kunst. De stier, de centaur en tenslotte de minotaurus maakten allemaal hun opwachting en vertegenwoordigden de kunstenaar op verschillende manieren als zowel dominerend als gedomineerd. Deze periode, die duurde tot het midden van de jaren '40, bracht zowel fallische sculpturen als semi-abstracte schilderijen en tekeningen van ontwrichte ledematen die zich bezighielden met seks. Zijn neoklassieke tekeningen van minotauriërs die vrouwen betoveren, stieren die paarden aanvallen, Dora Maar als vrouwelijke matador en vrijende koppels zijn zelfs nog krachtiger, wat suggereert dat Picasso het hoogtepunt van zijn seksuele passie bereikte toen hij in de vijftig was.

In de jaren die volgden, verdween zijn interesse in seks niet, maar werd het ondeugend. Er zijn verschillende werken waarin Picasso heeft getekend op pin-ups die uit tijdschriften zijn gescheurd. Ook is er een verwijzing naar een Spaanse traditie van scatologische kunst met een schilderij uit 1965 van een vrouw die plast op een strand.

De kunstenaar als voyeur is natuurlijk een gegeven, maar het idee beviel Picasso kennelijk. Zelfs toen hij in de twintig was, liet hij af en toe glurende mannen zien die door ramen of gordijnen naar seksscènes tuurden. En op zijn oude dag was het alsof hij zelf een glurende man was geworden, nu gedwongen om anderen te zien genieten van seks.

In een opmerkelijke reeks erotische gravures genaamd 'Raphael en La Fornarina', gemaakt gedurende een periode van twee weken in de zomer van 1968, laat hij zien dat de schilder de liefde bedreef met zijn minnares, gezien door paus Julius II die op een troon zit, en zelfs door Michelangelo, verstopt onder een bed. En in zijn 90e jaar voltooide Picasso nog een reeks erotische gravures, dit keer met een blozende Degas die bordelen bezocht. “Hij zou tegen mijn achterwerk hebben geschopt als hij zichzelf zo had gezien'', zei Picasso.

De cirkel was rond, van een jeugdige bezoeker van echte bordelen tot een bejaarde voyeur in denkbeeldige bordelen. En hij had geen behoefte om zich te verontschuldigen. “Leeftijd zorgt ervoor dat we stoppen met roken, maar het verlangen blijft'', merkte hij op. '' Het is hetzelfde met vrijen. Je kunt het niet meer, maar het verlangen blijft bestaan.''

Misschien is het juist dat woord, het verlangen, dat uiteindelijk Picasso's erotische kunst onderscheidt van de mechanica van pornografie. Zelfs nadat het lichaam het begaf, bleef zijn seksuele drang in leven. Het was de kern van zijn wezen. Als je deze werken ziet, heb je de indruk iets heiligs en gevaarlijks te zien, en dichtbij het taboe en het mysterie van de schepping te raken.

Picasso

Astrologische observaties

Het meest kenmerkende van Picasso is zijn enorme creativiteit geweest – en dat zien we op een aantal verschillende manieren terug. Er is een vierkant aspect tussen de Zon in Schorpioen met de Ascendant Leeuw, de Maan in het vijfde huis, een aantal planeten in Stier, en Venus in Weegschaal. Dat zijn allemaal sterke aanwijzingen, en als iets meerdere keren in een horoscoop voorkomt wordt het steeds waarschijnlijker dat zoiets ook zichtbaar is in gedrag en persoonlijkheid.

Een vierkant tussen de Zon en een Ascendant Leeuw is al extra sterk, aangezien de Zon en het teken Leeuw bij elkaar horen. Een vierkant is bovendien veel actiever dan bijvoorbeeld een driehoek of sextiel aspect. De drang om te scheppen en te creëren is dan voortdurend aanwezig.

Een vierkant aspect van de Zon kan ook minder aangename eigenschappen aangeven – de baas willen zijn, altijd moeten domineren, bazig en dominant gedrag. Daarbij komt dat de Zon in Schorpioen staat en dat maakt het allemaal nog intenser. Bovendien is er dan de neiging om allerlei psychologische spelletjes te spelen, “mind fucks”. Hij lijkt in veel opzichten allerlei kenmerken van de Schorpioen in bijzonder sterke mate te hebben gehad, wat zeker geldt voor zijn obsessie voor seksuele relaties en verhoudingen.

De Maan in Boogschutter in het vijfde huis is een sterke aanwijzing voor zowel een grote behoefte aan creatieve expressie, als ook veel verschillende verhoudingen met allerlei vrouwen. Vrouwen die vaak kenmerken van het teken Boogschutter hebben – zelfstandig, vrijheidslievend, breed georiënteerd, wild, gepassioneerd. Maar ook – door het inconjunct met Saturnus – ongelukkig, depressief, met een diepe melancholie, en geneigd zowel beperkingen te aanvaarden als zich daardoor later beknot te voelen. Het is misschien ook een hint naar het feit dat twee van zijn voormalige geliefden uiteindelijk zelfmoord pleegden. 

Met de Maan in het vijfde huis kun je ook verwachten dat de creatieve expressie door veel verschillende fases heen gaat – zoals de Maan ook allerlei verschillende gedaantes aan neemt. Een andere associatie met de Maan in het vijfde huis is dat vrouwen en vrouwelijke vormen een belangrijk onderwerp van creativiteit kunnen worden.

En het geeft aan dat er vaak diepe gevoelens van zorgzaamheid en betrokkenheid met de eigen kinderen is – al geeft het inconjunct met Saturnus ook aan dat ze als beperkend worden ervaren, en dwingend om het gewone en alledaagse aandacht te geven.

Je kunt, kijkend naar de horoscoop, ook niet missen dat er veel planeten in het teken Stier staan. Jupiter, Saturnus, Neptunus en Pluto. (en ook Chiron, al zal ik die hier niet bespreken). Ze staan ook allemaal in het tiende huis van beroep en reputatie, dus ze verwijzen vooral naar zijn werk.

De planeet Pluto stond al bijna 30 jaar in het teken Stier, en de planeet Neptunus al zo’n 7 jaar. Dus dat was iets wat een hele generatie gemeen had. Maar nu waren daar ook nog Jupiter en Saturnus bij gekomen, en was het “druk” in het teken Stier. Eén van de associaties die bij dit teken hoort is de fysieke vorm, het fysieke bestaan, de concrete aarde, alles wat tastbaar is. Stier gaat over de relatie met het lichaam, met het zintuigelijke, met het feit dat er een concrete wereld is, en wordt samen met het teken Schorpioen als het meest zinnelijke en seksuele van de tekens beschouwt. Dus zowel zijn enorme seksuele zinnelijkheid als zijn zeer actieve artistieke productie  worden voor een belangrijk deel door de grote nadruk op Schorpioen en Stier verklaard.

Als er veel planeten in Stier staan wordt het extra belangrijk om te kijken naar de positie van de planeet Venus, want die is de heerser van dat teken, en zal dus ook mede bepalen op welke manier het allemaal tot expressie wordt gebracht. Hier zien we Venus in Weegschaal staan; dat betekent dat zij in dit geval “in verhoging” staat, een term die uitdrukt dat de eigenschappen die met een planeet worden geassocieerd zich met groot gemak en vaak op een hoog niveau kunnen uitdrukken. Daar valt veel meer over te zeggen, maar in dit geval betekent het dat de potentiële talenten en mogelijkheden die horen bij veel planeten in Stier zich ook daadwerkelijk zullen manifesteren.

We hebben al kort verwezen naar Saturnus in Stier die een inconjunct maakt met de Maan in Boogschutter. Een ander belangrijk aspect is de driehoek tussen Neptunus in Stier en Uranus in Maagd. Het verwijst naar de revolutie en radicale vernieuwing (Uranus) van de artistieke visie (Neptunus). Het imaginaire, het ongeziene, de inspiratie, het voorstellingsvermogen, het denkbeeldige; het valt allemaal onder Neptunus en speelt in iedere kunstvorm een belangrijke rol. Als er dan een verbinding met Uranus is geeft dat aan dat er op dat gebied radicale vernieuwing mogelijk zijn.

Omdat beide planeten langzaam door de horoscoop bewegen waren er natuurlijk veel mensen die óók dit aspect hadden – het was eerder kenmerkend voor een generatie dan voor een individu. Maar dat ene genie – Picasso – die uiteindelijk iets deed wat nooit eerder vertoond was (kubisme) liet door zijn verbeeldingskracht iets resoneren wat bij heel veel mensen een schok teweeg bracht. Dat is ook een betekenis van collectieve planeten als Uranus, Neptunus en Pluto; ze kunnen hele grote groepen van mensen aanduiden die een gezamenlijke ervaring hebben, in dit geval van een vernieuwing in de kunst.

En we moeten kort de oppositie tussen Jupiter en Pluto in Stier aan de ene kant, en Mercurius in Schorpioen aan de andere kant noemen. Het zijn aspecten die iemand aangeven die dwingend en overtuigend kan praten, maar ook iemand die ongelofelijke dingen met zijn handen kan maken. Ook obsessief, bijna dwangmatig denken (Pluto) en tegelijkertijd een heel ruime visie hebben (Jupiter).

Als laatste element is er dan Mars in Kreeft, in het 12e huis – dus in een waterteken, en een waterhuis. Het is een extreem emotionele plaatsing voor een planeet die geassocieerd wordt met seksualiteit, levensdrang, conflicten en ruzies, en de wil om iets te doen. Planeten in het 12e huis kunnen soms helemaal “verstopt” zijn, en vooral vanuit het onderbewuste werken – maar andere keren zijn ze juist hier bijzonder sterk en lijken ze bijna manisch. Het is soms alsof iemand bezeten is door de krachten die door een planeet worden aangeduid.

We zien Mars in twaalf ook vaak bij succesvolle atleten, maar in deze horoscoop geeft het aan dat Picasso bezeten was door de drang om te werken, en te seksen. Mars in de 12e kan ook duiden op genieten van geweld, en dromen en fantasieën van destructieve aard hebben. Ergens in zijn psyché was iets verborgen dat kon oplaaien in plotselinge episodes van ongecontroleerd gedrag. En net zoals Venus in de 12e niet genoeg kan liefhebben, voelt Mars in dit huis dat hij nooit genoeg kan doen. Picasso had tot op hoge leeftijd een actief seksleven, maar bleef ook zijn hele leven lang doorwerken – er was absoluut geen sprake van rustig aan gaan doen omdat de pensioengerechtigde leeftijd was bereikt.

We hebben de revolutie die hij in de kunst veroorzaakte al eerder terug gezien door de combinatie van Neptunus en Uranus en we zien ook dat Mars precies tussen deze twee planeten in staat – dus zijn persoonlijke activiteit (Mars) speelde daarin ook een belangrijke rol. Mars staat ook in het twaalfde huis, dat verwant is aan Neptunus energie, dus dit versterkt de interpretatie dat er veel actieve verbeeldingskracht aanwezig was. Van de combinatie Mars/Uranus weten we dat het vaak aanduidt dat iemand meerdere seksuele relaties heeft, zowel na elkaar als tegelijkertijd. Het is bij uitstek een aspect dat een belangrijke rol speelt bij driehoeksverhoudingen en ontrouw. Ook is er vaak een zekere ongevoeligheid – het gaat meer om de opwinding dat om de persoonlijkheid van de partner. Mars in Neptunus is juist veel sensitiever, maar dat heft elkaar niet op – eerder is het zo dat beide kwaliteiten aanwezig waren.