Kruimelpad

Marilyn Monroe

1 juni 1926 – 5 aug 1962

MM Avedon

Ze is het belangrijkste sekssymbool geweest van de gezapige jaren vijftig, het All American, overdreven uitnodigende domme blondje. Kwetsbaar en onzeker in haar persoonlijke leven heeft ze zekerheid in seks proberen te vinden bij Hollywood-producenten, en via een aantal huwelijken, die allen voortijdig eindigden.

Ze begon haar leven onder de naam Norma Jean Mortenson. Ze had een moeilijke jeugd. Haar vader heeft ze nooit gekend. Haar moeder was drugsverslaafd en liet de opvoeding van Marilyn over aan haar vrienden. Toen de moeder na een lange tijd met haar dochter in een oud krot ging wonen, kreeg ze een zenuwinzinking waardoor ze helemaal op hol sloeg (volgens ooggetuigen zou ze op het dak geklommen zijn en zo de hele buurt bij elkaar geschreeuwd hebben). Monroe werd de volgende drie jaar onder gebracht in weeshuizen en stiefgezinnen. Grace Goddard, de beste vriendin van haar moeder, zorgde voor haar van haar 11e tot aan haar huwelijk op haar 16e. Vermoedelijk is sprake geweest van seksueel misbruik en heeft ze het huwelijk ook gebruikt om te ontsnappen aan deze wereld.

Monroe zou nooit een goede band met haar moeder opbouwen. Uiteindelijk werd die met de diagnose paranoïde schizofrenie opgesloten en zou haar leven lang in en uit psychiatrische klinieken gaan.

Norma Jean zocht ontsnapping in een denkbeeldige wereld gevuld met figuren uit de zaterdag-matinees. Ze fantaseerde zich een vader die op een filmster leek en glamour-verleidingsscènes op tropische eilanden, jachten en paleizen. Ook kreeg ze steeds een droom waarin ze haar kleren uitdeed in de kerk en de geschokte gemeente haar naakte pracht zwijgend bewonderde.

Het huwelijk op 16 jarige leeftijd met Jim Dougherty, een redder in colbert, beschermend en bezitterig, werd al spoedig een teleurstelling. Ze kreeg gauw genoeg van het huishouden en voelde zich opgelucht toen haar man in 1944 overzee ging. Toen ze in oorlogstijd in een fabriek werkte werd ze door een fotograaf ontdekt. Norma Jean poseerde graag, en de camera (haar enige echte minnaar, zeiden sommigen) onthulde een mooie jonge vrouw die graag wilde behagen en opgemerkt worden, die wellustig maar ook kwetsbaar was en die een combinatie bezat van allure en onschuld.

Bezeten van de droom een grote ster te worden liet ze zich van haar man scheiden en werd ze een veelgevraagd model en in 1946 presenteerde ze zich bij 20th Century Fox. Ze demonstreerde een opmerkelijke ‘lijfelijke impact’ in een stomme test, op basis waarvan de studio haar een contract aanbood, haar vuilblonde haar lichter maakte en haar naam veranderde in Marilyn Monroe.

MM black

Seksleven

Marilyn had een krachtig seksueel aura. Ze dacht de hele tijd aan seks, overwoog dit bij iedere man die ze ontmoette, maar ze omschreef zichzelf als selectief vrijgevochten, iemand die zich alleen aan mannen gaf die ze mocht, en de belangrijkste eis was dat ze ‘aardig’ waren. Haar voorkeur ging doorgaans uit naar oudere mannen, vriendelijke, warme vaderfiguren.

Hollywood was aan het einde van de jaren veertig ‘een stampvol bordeel’, volgens Marilyns woorden, en ze had alle hulp nodig die ze kon krijgen om hoger te komen dan het derderangs blondje van Fox. Dus ze had een aantal kort verhoudingen met de bazen in de filmindustrie. Haar eerste beschermer werd de veteraan-producent Joe Schenck die toen tegen de 70 liep. Schenck ging dineren met het sterretje en nodigde haar regelmatig op zijn kantoor en thuis uit, waar hij dan aan haar borsten zat en over de dagen van weleer sprak. Intussen pleegde Marilyn fellatio met hem. Schenck stelde Marilyn voor aan Harry Cohn, de tiran van Columbia Pictures, maar ze kreeg de zak na haar eerste film, naar verluidt omdat ze Cohns dwingende seksuele eisen afwees. De komediant Milton Berle, die slaagde waar Cohn had gefaald, riep uit: ‘Ze was er niet op uit me een plezier te doen omdat ik haar zou kunnen helpen… (maar) omdat ze me aardig vond.’ In die tijd was ze ook verliefd op Fred Karger, haar vocale coach, die van haar seksuele gunsten genoot maar haar gevoelens niet beantwoordde.

Een intieme glimp van Marilyns seksualiteit in die periode wordt gegeven door Anton LaVey, toen een 18-jarige achtergrondmusicus in een striptent waar de 22-jarige actrice kort na haar ontslag bij Columbia werkte. LaVey, die met Marilyn een affaire had van 2 weken in motels (of als ze geen geld hadden in haar auto) beschreef haar als seksueel passief, iemand die graag speelde met schaapachtige bewonderaars maar niets moest hebben van meer eisende attenties. Marilyns biografen zijn het op dit punt wel met elkaar eens. Fred Guiles schreef dat ‘ze te zeer op zichzelf was gericht om zich helemaal bij mannen te laten gaan,’ en Norman Mailer concludeerde “dat ze prettig in bed was, maar eerder ontvangend dan met eigen ideeën.” Er was altijd sprake van een zekere manipulatie, zowel van de kant van Monroe als van degenen met wie ze sliep.

En nog steeds was Marilyn een pathetisch, onzeker wezentje. ‘Ik weet niet of ik het goed doe,’ mompelde ze in de oren van Marlon Brando toen ze het met hem had gedaan. Of ze sprong naakt in bed en smeekte: “Doe niets, hou me alleen maar vast.” Maar met de meeste mannen verliep seks eenvoudig en geruststellend. “Ze waren allemaal zo zelfverzekerd en ik helemaal niet, en ik voelde me dan altijd beter.”

De opvolger van beschermer Schenck was Johnny Hyde, een vooraanstaande Hollywood-agent. Hyde was kort, goed gecoiffeerd en had op zijn 53e een ernstige hartkwaal. Hij was weg van Marilyn en wilde met haar trouwen, maar ze zei nee. Hij gaf haar een gevoel van zekerheid en een nieuwe garderobe en betaalde plastische chirurgie van neus en kin. Maar het belangrijkste was dat Hyde zijn invloed aanwendde om uitstekende rollen voor Marilyn uit te zoeken, zoals in Asphalt Jungle (1950) en All about Eve (1950). Marilyn vond de seks met Hyde niet geweldig, maar suggereerde extase om hem niet voor het hoofd te stoten. Toen Marilyn haar eerste grote contract tekende moet ze hebben uitgeroepen: “Dit is de laatste pik geweest die ik moet pijpen.” In werkelijkheid had ze wat hogers op het oog. Met haar kamergenoot Shelley Winters maakte ze voor de grap een lijst van mannen met wie ze graag naar bed ging. Tot die namen behoorde een eminente man waarmee Marilyn zou trouwen, een ander die ze zou verleiden, en Albert Einstein. Shelley Winters kwam later een foto van het genie tegen met daarop voor Marilyn geschreven: ‘Met respect, liefde en dank”

Joe DiMaggio was Marilyns eerste echte levende held, een held van het baseballveld en nog immer beroemd. Hij was 37 en was er net mee gestopt. Hij verkeerde in een uitstekende lichamelijke conditie en paste prima bij de blonde seksbom die een superstar zou worden toen Gentlemen prefer Blondes uitkwam en How to Marry a Millionaire in 1953. (Zelfs de onthulling van een naaktkalender, waarvoor ze had geposeerd toen ze arm was, leek haar roem alleen maar te bestendigen.) Jammer genoeg wilde DiMaggio niet dat zijn vrouw na hun huwelijk in 1954 een superstar bleef. Hij was het krachtige, zwijgende type, trots, bezitterig en ouderwets, en verachtte Hollywood. Hij werd woedend als de charmes van zijn vrouw in het openbaar werden getoond. Hij had een hekel aan Marilyns dramacoach en mentor, Natasha Lytess, die terugsloeg door te suggereren dat Marilyn het eerder bij vrouwen vond. In een wanhopige poging hun huwelijk te redden spande DiMaggio met zijn vriend Frank Sinatra samen om Marilyn ‘met die andere vrouw’ te betrappen: vermoedelijk om haar daarmee te dwingen haar verzoek tot echtscheiding in te trekken. Maar Lytess’ bewering werd nooit waargemaakt.

In een poging om los te komen van haar door de studio ingeprente imago van de stereotiepe sexy blondine, vertrok Marilyn naar de oostkust waar ze dacht eindelijk een man te hebben gevonden die in meer dan haar lichaam geïnteresseerd was. De toneelschrijver Arthur Miller die ze in 1950 had leren kennen (“hij zat daar en hield mijn teen vast en we keken elkaar in de ogen’) was in radicale intellectuele kringen even gerespecteerd als DiMaggio in de wereld van het baseball. Ze trouwden in 1956.

Lena Pepitone, haar kamermeisje, beschreef Marilyns dagelijks leven in New York tussen acteerlessen en sessies bij een psychiater. Terwijl Miller in zijn werkkamer bezig was lag de actrice alleen in haar slaapkamer champagne te drinken en praatte ze urenlang door de telefoon, of luisterde ze naar Frankie’s’ platen en bewonderde ze haar naakte spiegelbeeld. (Ook stond ze uitdagend voor een levensgrote foto van DiMaggio in een kast.) Marilyn, die absoluut geen gêne had, boerde voortdurend en liet winden. Ze ging zelden in bad, en ze had geen ondergoed. Ze at in bed en veegde haar handen aan de lakens af die veelvuldig vervangen moesten worden, vooral als ze ongesteld was.

In het begin brachten de Millers hun vrienden in verlegenheid met hun lichamelijke bezitterigheid. Na een nacht van vrijen stond Marilyn niet toe dat het meisje de lakens verving. Ze zei: “Ik wil hier de hele dag op liggen.” Toen kreeg ze twee miskramen ondanks corrigerende operaties, gevolgd door een steeds dieper wordende depressie. Ze ging regelmatig in therapie vanwege haar angsten en depressie, maar het is onduidelijk of die veel hebben geholpen. Wel schreven haar therapeuten haar diverse medicijnen voor die later zouden worden gebruikt voor haar zelfmoord.

Haar latere films kwamen alleen met de grootste moeite tot stand (en met enorme kosten voor de producenten want Marilyn, die nu wraak nam, was chronisch te laat of afwezig). Ze had last van slapeloosheid en gebruikte zware barbituraten, waarmee ze zich suf drogeerde. Meer dan éénmaal heeft Miller haar van een te grote dosis gered. Nadat ze samen aan The Misfits (1960) hadden gewerkt, gingen de Millers uit elkaar, profetisch op de dag dat John F. Kennedy president werd.

Marilyn, die nu tegen de 35 liep en zich eenzaam en wanhopig zorgen maakte dat ze oud werd, hongerde naar geruststelling. Ze had een uitbundig gepubliceerde verhouding met Yves Montand gehad, haar mede-ster in Let's Make Love (1960), die haar verschrikkelijk teleurstelde door de affaire af te breken omdat hij zijn vrouw, Simone Signoret, niet wilde verlaten. Marilyn had op meer dan een aardig tussendoortje gehoopt. En ook waren daar ontmoetingen in gore hotels met de Deense journalist Hans Jorgen Lembourn, wiens handen haar slaperig maakten naar ze zei. Ze stroopte de bars af volgens haar kamermeisje, hield het even met haar knappe chauffeur en werd intiem bevriend met haar masseur, Ralph Roberts. Af en toe bleef DiMaggio een nachtje over, maar ze waren het nog steeds niet eens wat betreft Marilyns loopbaan. Een andere oude vriend en minnaar was Frank Sinatra, wiens seksuele eisen en dominante bescherming haar zo opwonden en zo’n genoegen deden dat ze zich aan fantasietjes over een huwelijk overgaf. Toen stelde Sinatra haar aan de Kennedy’s voor. Mogelijk is er wel kort sprake geweest van een affaire, maar waarschijnlijk zijn de meeste geruchten over een verhouding tussen die twee niet waar. Wel stal Marilyn de show door ‘Happy Birthday’ te zingen op JFK’s 45ste verjaardag.

Zelfmoord

Marilyns stemming veranderde in die laatste zomer van 1962 van vrolijkheid tot wanhoop, waarin pillen en dagelijkse psychiatrische behandeling verlichting moesten brengen. Ze was ontslagen bij haar laatste film omdat ze nooit aanwezig was en wanhoopte aan haar vermogen een man te behouden, “om iemands totale behoeften te vervullen,” schreef ze in een nooit geposte brief aan DiMaggio. Haar leven was zo chaotisch geweest met zoveel repetities voor de dood dat het wel als een schok maar niet als een totale verrassing kwam toen ze vroeg op een zondagmorgen dood ten gevolge van een overdosis werd aangetroffen. 

Er is echter een beetje gespeculeerd dat Marilyn het slachtoffer van moord is geweest. Maar veel waarschijnlijker is toch dat Marilyn zichzelf van het leven heeft beroofd. De liefdesgodin was dood, ironisch genoeg door gebrek aan liefde.

Monroe

Astrologische observaties.

Dit is een horoscoop die perfect illustreert dat, als er tegenstijdige karaktereigenschappen in een geboortehoroscoop staan, die elkaar niet opheffen, maar laten zien dat iemand meerdere tegenstrijdige kanten heeft. Gedrag en persoonlijkheid vormen een ingewikkeld geheel, en mensen gaan niet als één dimensionale wezens door het leven. We zijn complex, tegenstrijdig, ingewikkeld, en soms ook voor onszelf een raadsel. En soms is het een illusie te geloven dat je alles onder controle hebt – we zijn ook onderhevig aan krachten, zowel binnen onszelf als buiten ons, waar we maar beperkt invloed op kunnen uitoefenen.

Marilyn Monroe was een sekssymbool in een tijd dat er nog geen Instagram was. Er waren in de jaren 50 en 60 een paar grote filmsterren en die kregen uiteraard veel aandacht van de pers. Maar het beeld dat zij van iemand schetsten hoeft niet noodzakelijkerwijs overeen te komen met de werkelijke persoon; een kwestie die bij acteurs en actrices sowieso vaak door elkaar heen loopt. Er is bij Marilyn Monroe enerzijds het beeld van de blonde seksbom, dom, naïef, gewillig, suggestief, flirterig en anderzijds de “ware persoon”; verlegen, intelligent, iemand die van lezen hield, en op een dieper niveau – iemand die al vroeg getraumatiseerd was, met een aanleg voor angst en depressies, en gevoelig voor verslavingen.

Kijken we naar de horoscoop dan zien we de Zon en Mercurius vlak bij elkaar in het teken Tweelingen staan.  En met de Maan in Waterman (ook een luchtteken) hebben we als eerste een beeld van iemand die veel praat, veel contacten met veel verschillende mensen heeft, een drukke geest, iemand die van taal, praten, lezen en telefoneren houdt, vlinderachtig, lichtvoetig, grappig, en sterk gericht op sociale contacten. Zowel een Zon in Tweelingen, als een Zon conjunct Mercurius zijn hiervoor sterke aanwijzingen – maar ook de Maan in Waterman geeft iemand aan die veel en graag in het gezelschap van anderen verkeert.

De Zon maakt bovendien een prettig aspect met de Ascendant in Leeuw – iemand die “straalt”, veel charisma heeft, de aandacht trekt zo gauw ze ergens komt, mooi of aantrekkelijk is, warm, open, en met een voorkeur voor sterke mannen met macht en invloed.

Wat ook opvalt; de Zon en Mercurius staan dicht bij elkaar, maar maken geen verbindingen met andere planeten in de horoscoop. En wat we ook bij Vincent van Gogh zagen – een ongeaspecteerde Zon kan ook aangeven dat het moeite kost om het leven te sturen. De creatieve kracht die met de Zon wordt geassocieerd komt sterk  naar voren, maar het vermogen om zelfbepalend te zijn is verstoord.

Er zijn in deze horoscoop twee andere configuraties die de aandacht trekken. De één bestaat uit een T-vierkant. Dat is een situatie waarbij twee planeten in oppositie staan die beiden een vierkant met een derde planeet maken. In dit geval is dat Neptunus in het eerste huis die in oppositie staat met de Maan in het zevende huis, terwijl beiden een vierkant maken met Saturnus in het vierde huis. En het is nog iets ingewikkelder, omdat ook de planeet Jupiter meedoet. Die staat namelijk vlak bij de Maan, en ook die maakt een oppositie met Neptunus en een vierkant met Saturnus. Wat dat betekent gaan we zo bekijken.

De tweede configuratie die meteen opvalt zijn de verbindingen tussen Mars, Neptunus en Saturnus. Er is een driehoek tussen Mars en Saturnus, en een inconjunct tussen Mars en Neptunus. Ook daar gaan we later meer over zeggen, maar het is belangrijk om te zien dat Saturnus en Neptunus zowel met de Maan als Mars verbindingen maken, wat er toe leidt dat gevoelens en behoeftes (Maan) vervlochten zijn met seksualiteit (Mars). En omdat Saturnus en Neptunus totaal verschillende impulsen en werking hebben zijn er ook veel tegenstrijdige, conflicterende, en niet goed te verenigen gevoelens, behoeften en impulsen – wat tot chaotisch gedrag kan leiden, en vaak voor de persoon zelf erg verwarrend is. Je voelt van alles, maar je weet niet wat.

Laten we wat dieper in gaan op de betekenis van het T vierkant – dat geeft een veel beter beeld van de redenen van haar onzekerheid, de trauma’s uit haar jeugd, haar onrealistische verwachtingen t.a.v. huwelijkspartners, en de redenen dat iedereen over haar fantaseerde.

Als eerste is daar Neptunus in het eerste huis in Leeuw, ook het teken van de Ascendant. Dit is een positie die suggereert dat iedereen van alles op haar kon projecteren en dit vervolgens ook terug zag, omdat Marilyn enorm gevoelig was voor allerlei signalen uit haar omgeving, die (min of meer onbewust) oppikte en vervolgens gebruikte in haar manier van reageren. Het geeft een fluïde persoonlijkheid aan. Uiteraard is Neptunus ook verbonden met filmindustrie en de fotografie – dit is iemand met vele gezichten en verschijningen. Neptunus in het eerste huis suggereert ook dat iemand moeite kan hebben met het stellen van grenzen, of passief wordt als mensen nabij komen. Ook verlegenheid en overmatige angst voor de reactie van anderen kan daar mee samenhangen. En als laatste geeft het ook een veel grotere aanleg aan voor het gebruik van pillen en alcohol, of andere verslavende middelen.

Marilyn gebruikte in de laatste fase van haar leven zowel stimulerende middelen (om wakker te worden) als kalmerende middelen (om in slaap te vallen). Ze had last van slapeloosheid en de “oplossing” was door artsen voorgeschreven pillen die het probleem alleen maar erger maakte. (Iets wat bijvoorbeeld ook speelde bij Elvis, en Michael Jackson). Dus de aanleg was er zeker, maar als je artsen die middelen ook voorschrijven wordt het daadwerkelijk een probleem.  

Als tweede zien we Saturnus in Schorpioen in het vierde huis. Het is de moeite waard om een uitgebreide quote van Liz Greene te gebruiken, uit haar boek over de planeet Saturnus:

Saturnus in het vierde huis. Het vierde huis, dat overeenkomt met Kreeft en de Maan, is het domein van de kindertijd, oorsprong, familie en wortels. Als basis van de astrologische kaart vertegenwoordigt het de basis van het individu zelf, zowel letterlijk - in termen van het huis waar zij vandaan komt - als symbolisch in termen van haar innerlijke gevoel van geborgenheid en veiligheid. Dit huis beschrijft de emoties en sfeer die haar omringen voordat ze oud genoeg is om een ​​bewuste en rationele keuze te maken of zij die accepteert of niet. Dit huis kan worden geassocieerd met het idee van het persoonlijke onbewuste en met gebieden met geconditioneerde instinctieve reacties die door de vroege omgeving worden opgelegd. Vanwege deze associatie met invloeden die plaatsvinden voorafgaand aan de ontwikkeling van de onderscheidende geest, is elke planeet die hier wordt geplaatst zeer verdacht, omdat deze verwijst naar iets in de psyché dat eerst moet worden ontdekt en naar de oppervlakte moet worden gebracht voordat er constructief mee kan worden omgegaan. 

De invloed van dit huis ligt als een grote bewegende ondergrondse rivier onder het oppervlak van de latere persoonlijkheid die ontwikkeld is in overeenstemming met de Zon en de Ascendant; en deze rivier kan krachtig genoeg zijn om het gedrag te domineren zonder gezien te worden. […]Omdat het zo persoonlijk is, is het zoveel moeilijker te benaderen met een duidelijk en onbevooroordeeld oog.

Het vierde huis wordt algemeen beschouwd als de indicator van de vader en zijn relatie met het individu. Dit is natuurlijk onderhevig aan veel discussie, en de enige duidelijke verklaring die tot dusver uit de verwarring is voortgekomen, is dat de as van het vierde en tiende huis verwijst naar beide ouders. In sommige opzichten is het niet van belang welk huis bij welke ouder hoort, aangezien problemen bij de een automatisch compenserende problemen bij de ander creëren; door ervaring ben ik echter geneigd dit huis aan de vader toe te wijzen. zoals hij het is die de ruggengraat van het gezin vestigt, het zijn naam geeft en door zijn aanwezigheid of afwezigheid de veiligheid of instabiliteit van het vroege leven van het kind bepaalt. Het komt zelden voor dat een kind zijn moeder verliest, behalve door de dood; maar als een huwelijk mislukt, of als er in de eerste plaats geen huwelijk is, is het over het algemeen de vader die vertrekt en wiens steun wordt ingetrokken. De achtergrond van een moeilijk of gebroken gezin in de kindertijd valt meestal samen met de getroffen planeten in het vierde huis of het vierde teken.

Het zal duidelijk zijn dat het nogal moeilijk is om Saturnus als een onbewuste factor te laten werken vanuit het niveau van de gevoelens, aangezien hij erg moeilijk vast te pinnen is. In Kreeft of in het vierde huis wordt gewoonlijk aangenomen dat hij omstandigheden van kilheid, beperking, autoriteit zonder liefde, scheiding of isolatie, en een algemeen onsympathiek vroeg gezinsleven suggereert. Dit is vaak op een heel letterlijke manier, waar de vader overlijdt of de ouders zijn gescheiden of waar de vader door omstandigheden gedwongen wordt om een ​​groot deel van de tijd weg te zijn. Het isolement kan ook plaatsvinden op een symbolische manier waar de vader fysiek erg aanwezig is maar geen liefde, sympathie of emotionele steun kan bieden - of waar hij liefdevol en vriendelijk is, maar een last of een grote teleurstelling is door alcoholisme, ziekte, karakterzwakte of een emotioneel patroon dat de rust in huis vernietigt. Of misschien wordt er te veel nadruk gelegd op materiële ontwikkeling en weinig op emotionele expressie.

Er zijn veel mogelijke wegen op het alledaagse niveau waarin een vierde huis Saturnus weerspiegeling kan vinden. De vormen zijn net zo gevarieerd als individuen. Ongeacht welke manier van uitwendige expressie optreedt, de innerlijke reactie is in het algemeen dezelfde; het gevoel van veiligheid, het gevoel van bescherming dat een zich ontwikkelend kind nodig heeft als basis om het evoluerende ego op te bouwen, wordt ontkend of gefrustreerd, en de natuurlijke uiting van gevoelens die zoekt naar eenheid met het gezin en een gevoel van familie en continuïteit wordt geblokkeerd .

Er is weinig verdere redenering nodig om in te zien dat dit soort situaties, die op onbewuste niveaus werken, een deel van de emotionele aard van het individu effectief kan verlammen voor de rest van zijn leven als het niet wordt begrepen. Het wantrouwen jegens elke emotionele intimiteit, in het bijzonder het soort dat om een ​​huiselijke situatie draait, wordt gewoonlijk uitgesproken sterk; tegelijkertijd wordt ook een hunkering uitgesproken naar iets zeker, blijvend en tastbaars in het gevoelsleven. Het is een zeldzaam individu dat zich bewust is van deze polariteit die in hem aanwezig is; hij zal het ene einde of het andere zien. Hij kan ofwel buitensporig verbonden zijn met zijn gezin en de plaats van zijn geboorte, of hij kan ze haten of koelte en onthechting aan de dag leggen. Hij is echter nooit echt onverschillig, want er ontbrak iets dat nodig was voor zijn emotionele ontwikkeling, en de hele structuur van zijn psyché heeft zich scheef moeten ontwikkelen om het verlies te compenseren.

Er is vaak een grote emotionele instabiliteit met Saturnus in de vierde huis, en een duidelijk gevoel onbemind en ongewenst te zijn geweest, is gebruikelijk. Dit hoeft echter niet helemaal bewust te zijn. Niettemin zal het, op een zeer voor de hand liggende manier, aan de opmerkzame waarnemer te zien zijn. Er is ook vaak wrok jegens mannen in het algemeen, aangezien de vader de eerste man of het symbool van mannelijkheid is dat het kind tegenkomt. Dit kan natuurlijk grote schade aanrichten aan het begrip van een man van zijn eigen mannelijkheid en het begrip van een vrouw van zowel mannen als haar eigen onbewuste mannelijke helft. Dit geldt met name als de vader daadwerkelijk afwezig is van huis; want dan moet de moeder, hoe gerechtvaardigd ze ook zijn, beide rollen spelen, en dientengevolge, of ze temperamentvol geschikt is voor de rol of niet, ze moet een dominante of gezaghebbende figuur worden. Dit geldt evenzeer voor de zwakke of onbekwame vader als voor de verdwijnende: de gebieden van het emotionele leven die op volwassen leeftijd kunnen worden beïnvloed, zijn veel groter dan de sfeer van het huis, want het vierde huis is een van de hoekhuizen en is daarom belangrijker in termen van de uitdrukking van de mens op het fysieke gebied.

[…] De ongecontroleerde kristallisatie van een gevoelswaarde zal uiteindelijk, naarmate het individu verhardt en ouder wordt, leiden tot datgene waarnaar wordt verwezen als een "eenzaam einde van het leven".

Hieruit zal duidelijk zijn dat een vierde huis Saturnus […] het leven kan beheersen met een ijzeren, hoewel onzichtbare hand door het gevoel te ondermijnen. van eigenwaarde en het moeilijk maken voor het individu om nauwe emotionele contacten toe te staan. De overgrote meerderheid van de mensen draagt ​​veel littekens vanwege het verlies van veiligheid in de kindertijd, of ze zijn afhankelijk van dierbaren voor een constante aanvoer ervan”.

Het lijkt allemaal erg van toepassing voor Marilyn Monroe’s vroege jaren. Het feit dat Saturnus ook in het teken Schorpioen staat betekent a) dat veel van de gevoelens nog veel intensiever beleefd worden, en een donkere ondertoon hebben, en b) ook vertaald worden in seksueel gedrag, en seksuele gevoelens. Het maakt seksualiteit belangrijk als manier om gevoelens van onzekerheid te compenseren, en het verbindt de macht van mensen in gezaghebbende posities met hun seksualiteit. Ook kan het – omdat Saturnus met ouderdom wordt geassocieerd – aangeven dat iemand oudere, sterke mannen seksueel aantrekkelijk vind.

Als derde zien we de Maan in het teken Waterman in het zevende huis staan. Het suggereert dat er met een zekere afstand naar de gevoelens wordt gekeken, meer dan dat ze echt beleefd worden. Harde aspecten naar de Maan in een luchtteken kunnen ook een aanwijzing zijn voor mentale problemen van de moeder – en die waren hier dus zeker. De oppositie tussen de Maan en Neptunus suggereert hypergevoeligheid, gevoelens die uit de hand lopen, overdreven dramatiek, onzekerheid, gevoel geen greep op het eigen leven te hebben, verlegenheid, verloren voelen, de weg kwijt zijn, etc.

Het vierkant tussen de Maan en Saturnus versterkt in belangrijke mate datgene wat al eerder over Saturnus in het vierde huis werd gezegd, maar leidt ook rechtstreeks naar de moeder – ook zij is iemand met veel onzekerheden, problemen, en moeite om het eigen leven aan te sturen.

Het vierkant tussen de Maan en Saturnus is ook een hele sterke aanwijzing voor gevoelens van angst, onzekerheid, somberheid, zelfveroordeling, te kort schieten. Het is één van die aspecten die bijna altijd de kwaliteit van leven in belangrijke mate kunnen aantasten, tenzij er een effectieve therapie wordt gevolgd. En hoewel ze veel in therapie is geweest, zijn er weinig aanwijzingen dat die ook succesvol was.

De Maan/Saturnus combinatie wijst niet alleen naar teleurstellende ervaringen in de eigen jeugd of meer in het bijzonder de moeder – ook het eigen moederschap is omringd met problemen. Soms wordt het uitgesteld. Soms valt het tegen. Soms wordt er voor gekozen om geen kinderen te nemen. Soms zijn er lichamelijke problemen, zoals bij Marilyn, die last had van endometriose, en twee keer een miskraam had.

De combinatie van Maan/Saturnus/Neptunus verwijst ook naar een grote onduidelijkheid over de eigen grenzen. Wat anderen willen kan gemakkelijk lijken op wat de persoon zelf wil, het vloeit moeiteloos in elkaar over. Zeker als de Maan in het zevende huis staat: dat is een positie die toch al iemand aangeeft die sterk gericht is op de gevoelens en behoeftes (Maan) van de partner (7e huis). Iemand die de eigen en andermans gevoelens gemakkelijk door elkaar haalt.

Als vierde zien we dat de Maan ook een conjunctie met Jupiter maakt. Dat is een veel prettigere combinatie dan al die andere dingen die we hierboven besproken hebben. Het wordt geassocieerd met bekendheid, populariteit, vriendelijkheid, optimisme, een vrolijk gemoed, iemand die graag met anderen lacht. Het zorgt voor meer luchtigheid in de in veel andere opzichten “zware” combinatie van planeten. De combinatie van de Maan en Jupiter in het zevende huis betekent ook dat Marilyn veel verwachtte van haar huwelijken – maar het vierkant met Saturnus wijst ook op teleurstellingen op dat gebied, en de oppositie met Neptunus op onrealistische verwachtingen. De Maan/Jupiter combinatie in Waterman beschrijft ook een persoon die anderen een goed gevoel geeft en in gezelschap van anderen helemaal opbloeit.

Laten we kijken naar de tweede combinatie in de horoscoop; de verbindingen tussen Mars, Neptunus en Saturnus. Mars staat in het teken Vissen, en in het achtste huis. De planeet Uranus staat er vlak bij – ook in het teken Vissen, en ook in het achtste huis, maar technisch gezien te ver uit elkaar om een conjunctie te vormen. Toch vormen ze, door de gelijke achtergrond van teken en huis, wel een combinatie die beide de expressie van het achtste huis beïnvloeden.

En één van de belangrijkste associaties van het achtste huis is seksualiteit. Maar dan niet op de luchtige, onbekommerde manier die meer bij het vijfde huis hoort, maar de combinatie van seks, macht, misbruik, obsessie, geweld en dwang. Mars in dit huis geeft iemand aan die constant aan seks denkt, zich voortdurend seksueel voelt, seks gebruikt om te manipuleren, zelf gemanipuleerd kan worden door seksualiteit, macht over anderen uitoefent via seks, etc. Het kán, maar hoeft niet een aanwijzing te zijn voor seksueel misbruik, maar vertelt niet altijd of het om een dader of slachtoffer gaat.

Dat ook Uranus in het achtste huis staat geeft aan dat er een zekere nonchalance is ten aanzien van de seksuele gevoelens, een zekere afstand tot de manier waarop seks deel uitmaakt van het leven. Dit is een positie die vaker voorkomt bij mensen die een groot aantal verschillende partners in hun leven hebben. Seks is hier ook een manier om vrij te worden, om gevoelens van vrijheid en zelfbepaling te ervaren. Waar Uranus staat wil je autonoom zijn, vrij om te kiezen.

De combinatie tussen Mars en Saturnus geeft aan dat ze bereid was om hard te werken, inspanning te leveren om verder te komen. Hoewel ze over veel dingen onzeker was, had ze wel een grote ambitie, en één van de sterkste aanwijzingen daarvoor is dit aspect. Ze was ook één van de eerste vrouwen die een productie maatschappij in de filmindustrie heeft opgericht.

Een tweede betekenis voor de Mars/Saturnus combinatie is een voorliefde voor oudere mannen als het gaat om seksuele relaties. Mannen met typische Saturnus eigenschappen – op oudere leeftijd, met macht, vaderlijk, geneigd tot een zekere hardvochtigheid, toegewijd. Mannen die iets bereikt hebben.

Mars staat in Vissen, Neptunus is de heerser van Vissen, dus dit is een extra sterke combinatie. De Mars/Neptunus combi geeft aan dat ze niet een heel goed onderscheidingsvermogen had als het ging om de keuze van partners, of dat ze daar niet zo heel veel om gaf. Neptunus heeft ook altijd iets met het slachtoffer te maken, degene die door anderen gebruikt wordt.

Een andere betekenis die een Mars/Neptunus combinatie kan aangeven is dat er een  ondefinieerbaar seksueel aura om iemand hangt – de belofte van seks, de mogelijkheid, de suggestie. En ook een manier van aanwezig zijn die het heel goed doet in film en fotografie, omdat de suggestie op de een of andere manier vertaald kan worden in beeld. Als deze twee samen gaan is er weinig selectiviteit in de seksuele contacten; het is al gauw “goed genoeg”. Ook kan er een zekere passiviteit zijn; een “doe maar wat je wil” houding.

Als laatste kijken we nog even kort naar Venus, de planeet van de liefde, van vrouwelijke schoonheid, van alles wat mooi is. Hier staat die in het teken Ram, wat aangeeft dat Marilyn Monroe er ook naar streefde om een zelfstandige vrouw te zijn die haar eigen weg gaat, en zelf de belangrijke beslissingen neemt. Vrouwen met Venus in Ram zijn vaak flirterig, direct in hun benadering, beetje kinderlijk en naïef soms. De liefde lijkt soms meer op zichzelf gericht dan op de ander. Ze tonen hun aantrekkelijkheid door te suggereren dat ze zelfstandig en onafhankelijk zijn. Ze houden van het spel van verleiding en van spontaniteit. Venus maakt, net als de Maan, een aspect met Jupiter, dus beide “vrouwelijke” planeten zijn geneigd zich met zelfvertrouwen, vrolijkheid, en openheid te laten zien.

Merk ook op dat de Zon, Maan, Mercurius, Venus en de Ascendant allemaal in vuur of luchttekens staan, wat een sterk extraverte energie aangeeft. Dus dat zagen de mensen in eerste instantie; een vrolijke, sexy, grappige vrouw. Veel minder zichtbaar; de enorme gaten in haar ziel, de wanhoop en de pijn die diep onder de oppervlakte lagen.

De zelfmoord van Marilyn Monroe

Ze maakte op haar 36ste een einde aan haar leven door een overdosis pillen te nemen. Ik zal kort aangeven hoe dat in de progressieve horoscoop zichtbaar is. Maar bedenk wel dat de genoemde combinaties in verreweg de meeste gevallen niet zo’n dramatische afloop hebben. Ze zullen vaak wel een crisis aangeven die iemand al dan niet succesvol weet op te lossen. Als dat niet lukt was het gewoon een rottijd waar verder geen wijze levenslessen uit getrokken werden. Soms wel, en dan heeft iemand een stap in zijn of haar ontwikkeling gezet.

De suïcide kwam niet echt onverwachts. Haar man, Arthur Miller, had haar al een aantal malen haar moeten redden van een te veel aan pillen. Ze was al een tijdje wanhopig, omdat veel van wat belangrijk voor haar was niet meer goed ging. Ze had last van angstaanvallen, depressies en slapeloosheid. Ze slikte een ongezonde hoeveelheid pillen om wakker te zijn/in slaap te vallen. Ze was al langere tijd in therapie, zonder dat het veel hielp.

Er is één element uit haar horoscoop wat ik tot nu toe niet besproken heb en dat is een ongeaspecteerde Pluto in het twaalfde huis. Een aantal kernwoorden voor Pluto zijn “intens, diepgaand, indringend, verborgen invloed, wat niet gezien mag worden, taboes rond waanzin, seks en dood, vergif en dood” Een aantal kernwoorden die bij het twaalfde huis horen zijn “terugtrekken, plekken waar mensen onmachtig zijn, het collectief onbewuste, eenzaamheid, isolatie, verloren voelen, gewoontes die zelf-ondermijnend zijn, jezelf in het ongeluk storten”

Het is een diep ongelukkige combinatie – maar dan met name in een horoscoop waar ongelukkig-voelen toch al sterk aanwezig is. Lang niet altijd werkt het zo uit – soms geeft het alleen aan dat iemand regelmatig tijd alleen nodig heeft om weer op te laden.

De progressieve Zon schuift ongeveer 1 graad per jaar door de geboortehoroscoop. Als je Zon op 25 graden Waterman staat, ben je ongeveer 5 jaar oud als de Zon het volgende teken, Vissen in gaat. Het geeft een subtiele verandering aan van de manier waarop de Zon (persoonlijkheid) zich uitdrukt. Als de Zon, zoals hier, op 10 graden Tweelingen staat, zal ongeveer 20 jaar later de Zon het volgende teken Kreeft in lopen en weer zo’n 13, 14 jaar later de conjunctie met Pluto gaan maken.

Dat was hier aan de hand. Het bewuste zelf (de Zon) viel samen met de duisternis, wanhoop en eenzaamheid (Pluto in 12) Het is een proces wat al gauw drie jaar of langer kan duren. Dus haar wanhoop, angsten en depressies waren al langer gaande.

Maar dan wordt het allemaal nog veel erger.

Min of meer tegelijkertijd staan Jupiter, Saturnus, Neptunus én Pluto ergens tussen de 7 en 10 graden van verschillende tekens – en maken allemaal verbindingen met de Zon in haar geboortehoroscoop. Jupiter maakt een vierkant met de Zon; ziet veel mogelijkheden die zich in de toekomst zouden kunnen realiseren verdampen. Saturnus maakt een aspect met de Zon; voelt zich somber en alleen. Neptunus maakt een aspect met de Zon; voelt zich verloren en gebruikt allemaal pillen en alcohol. Pluto maakt een aspect met de Zon; voelt zich diep ongelukkig en wil soms alleen nog maar dood. Daar komt nog bij dat Uranus een aspect met Uranus maakt – wat meestal een periode aangeeft dat mensen zich erg gespannen voelen.

Het is te veel voor een toch al fragiele persoon. Alles bezwijkt en stort in. Een botsing van het licht en het leven van de Zon met de duisternis en de dood van Pluto.

Haar dood schokt de wereld. Een legende begon. Want ook dat is Pluto; een collectieve schokgolf. Haar zelfmoord maakte haar des te meer een icoon.

De geruchten dat ze zou zijn vermoord omdat ze te veel wist over de Kennedy’s zijn hoogstwaarschijnlijk onjuist, maar past in de sfeer van Pluto – een geheim complot dat leidde tot eindeloze speculaties.

De horoscoop laat iemand zien die veel complexer was dan alleen maar leuk en sexy. Wat het publiek indertijd van haar zag, en wat we inmiddels over haar weten loopt soms ver uiteen. Ze spreekt nog steeds tot de verbeelding.