Kruimelpad

Charlie Chaplin

16 april 1889 - 25 december 1977

Charlie Chaplin portrait

Charlie Chaplin was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. Daarnaast deed hij ook nog aan pantomime en vaudeville. Hij was in het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten één van de beroemdste filmsterren ter wereld. Later werd hij ook filmregisseur. Zijn bekendste rol was die van de zwerver The Tramp, een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid. Met een strak zittende jas, een klein wandelstokje en een hoedje lukte het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films. Hij maakte meer dan 80 films. Tot zijn bekendste films behoren als The Kid (1920), The Gold Rush (1925), City Lights (1931) en Modern Times (1936). In 1975 werd hij voor zijn verdiensten geridderd.

Chaplin leerde al heel jong zingen en dansen door naar zijn moeder, Hannah, te kijken als die optrad in de music-halls van zijn geboortestad Londen. Zijn drankzuchtige vader, Charles, liet het gezin kort na Charlie’s geboorte in de steek, en omdat Hannah vaak was opgenomen in zenuwinrichtingen bracht Chaplin zijn jeugd - als hij niet op straat zwierf – door, zwervend van het ene weeshuis en werkhuis naar het andere. Als jongen verdiende hij de kost als inzeper in een kapperszaak, als schoonmaker in music-halls en in heel kleine rolletjes in variététheaters.

Chaplin’s filmcarrière begon in december 1913 toen hij op tournee in Amerika was met de Fred Karno Company, een Brits theatergezelschap. Hij werd op toneel ontdekt door producer Mack Sennett die hem een contract bij Keystone Films bezorgde voor filmpjes van één spoel lang, voor 150 dollar per week. Het inkomen van het grappige mannetje steeg met zijn populariteit; binnen een jaar had hij een miljoen dollar verdiend voor acht films. Tegen het einde van 1920 had hij 69 films gemaakt, maar zijn productie nam af toen hij zich ging bezighouden met het schrijven van scenario’s, regisseren en produceren van zijn eigen films. Chaplin, een humeurige perfectionist, maakte vaak wel 50 keer zoveel opnamen als nodig was. The Great Dictator, die uitkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog, bracht sommige politici en journalisten op de gedachte dat hij links georiënteerd was, omdat hij in de film een hartstochtelijk pleidooi hield voor een tweede front in Europa om de Russen te helpen. Zijn Monsieur Verdoux (1947), die vanwege zijn opvattingen van de toenmalige maatschappij hevig werd aangevallen door censors en conservatieven, was het onderwerp van protestdemonstraties en werd verboden in Memphis.

Ten slotte werd de film uit veel theaters weggenomen. Chaplin verliet de Verenigde Staten in 1952, zogenaamd voor een lange vakantie, maar hij wist heel goed dat het moeilijk zou zijn weer toegelaten te worden in Amerika. Dat was inderdaad het geval. Hij liet zijn visum verlopen en vestigde zich in Zwitserland, waar hij zichzelf uitriep tot ‘burger van de wereld’. Slechts eenmaal kwam hij weer terug in de V.S. (een land dat hij zei lief te hebben) namelijk in 1972 om een Academy Award in ontvangst te nemen. In 1973 won hij weer een Oscar voor zijn Limelight van 1952.

Seksleven

Ofschoon ‘aan werken verslaafd’, had Chaplin tijd voor seks ‘tussen films door’, of zoals hij het eens grof formuleerde, ‘op momenten dat ik me verveel.’ Als hij er tijd voor had ging zijn voorkeur uit naar jonge meisjes; het resultaat was vier huwelijken (drie met vrouwen van onder de achttien), 11 kinderen en een flink aantal maîtresses.

Chaplin, die zichzelf ‘Het achtste wereldwonder’ noemde en trots was op zijn Hollywood-reputatie voor zijn overmaats orgaan, schepte het meeste genoegen in het defloreren van ontluikende maagden. ‘De allermooiste levensvorm ‚’ verklaarde hij eens ‘is dat hele jonge meisje, dat zich net begint te ontplooien.’ Zijn eerste puberale protégée was de 14-jarige Mildred Harris, die Chaplin in 1916 onder zijn hoede nam. Hij beloofde haar een carrière in de film, maar al spoedig was Mildred zwanger van Chaplins kind. Hoewel hij vond dat huwelijk en werk niet te combineren waren kon hij niet aan de druk van Mildreds furieuze moeder ontkomen, en het tweetal trouwde op 23 oktober 1918. Mildreds zwangerschap bleek loos alarm te zijn. Hoewel Chaplin dol op haar was zat Mildreds hoofd, zoals hij verklaarde ‘volgestampt met roze dwaasheidjes.’ Een jaar na het huwelijk bracht ze een ernstig mismaakt kind ter wereld dat slechts drie dagen leefde. Met het kind stierf ook het huwelijk. In 1920 scheidden zij. Chaplin nam graag aankomende sterretjes aan, die hem adoreerden, om hem zowel op het scherm als in bed ter zijde te staan.

Zo gebeurde het met Lita Grey die al in 1914, toen ze 6 jaar was, de aandacht van Chaplin op zich vestigde. Tegen de tijd dat ze 12 was liep Lita praalziek door Chaplins studio onder het liefdevolle, waakzame oog van haar dominerende regisseur. De hierop volgende drie jaar bereidde hij haar voor op haar eerste romance en eindelijk, in 1923, tijdens de verfilming van The Gold Rush, wilde hij haar in zijn hotelkamer molesteren.

‘Hij kuste me op mijn mond en nek en zijn vingers snelden over mijn geschrokken lichaam,’ schreef Lita in haar autobiografie. ‘Zijn lichaam kronkelde als razend tegen het mijne, en plotseling veranderde mijn angst in walging.’ Maar enkele maanden later viel ze toch voor zijn charme. Ze werden vaak gezien in het gezelschap van Thelma Morgan Converse (later bekend als lady Furness), die Chaplin gebruikte als ‘chaperone’ zodat hij met Lita kon uitgaan zonder het wantrouwen van haar moeder op te wekken. En uiteindelijk, op de tegelvloer van zijn stoombad, nam hij Lita’s maagdelijkheid.

Chaplin was zich terdege bewust van zijn sexappeal. Toen Lita eens zei dat hij vermoedelijk binnen de 2 minuten elk willekeurig meisje uit een groep van honderd kon krijgen verbeterde Chaplin haar snel. ‘Honderd,’ zei hij, ‘oh nee, duizend. Maar ik wil met jou ondeugend zijn, niet met hen.’ Ondanks een regelmatig dieet van seks gingen er maanden voorbij voor Lita haar eerste orgasme kreeg. Haar constante smeekbeden aan Charlie om contraceptieven te gebruiken sloeg hij in de wind; hij vond rubbertjes ‘esthetisch afschuwelijk'. En het was dan ook nauwelijks verrassend dat Lita zwanger werd, in 1924. Zij was 16, hij 35.

Chaplin huiverde toen hij het nieuws hoorde, en stelde een abortus voor. Lita weigerde. Toen bood Chaplin haar 20.000 dollar als ze met een andere man zou trouwen. En weer weigerde Lita.

Bedreigd met een vaderschapsprocedure en voor verkrachting van een minderjarige, stemde Chaplin met het huwelijk in. Op de rit van Mexico naar Los Angeles, na hun huwelijksdag 0p 24 november 1924, stelde Chaplin zijn zwangere vrouw voor om zelfmoord te plegen door uit de trein te springen. Maar ondanks zijn vijandigheid slaagde Chaplin erin seks van genegenheid te scheiden. Hij beweerde dat hij met Lita best kon vrijen, al verafschuwde hij haar.

Twee jaar en twee kinderen later vroeg Lita echtscheiding aan. Haar 42 pagina’s tellende legale bezwaren werden openbaar gemaakt en op straat voor een kwart dollar verkocht. Hierin werden schokkende en intieme zaken uit hun huwelijk onthuld zoals: Gedurende de eerste twee jaar van hun huwelijk had Chaplin maar liefst vijf maîtresses gehad; bij had haar meer dan eens met een geladen revolver bedreigd; hij wilde dat ze meedeed aan een ménage à trois en zei ernaar te hunkeren haar in front van een publiek te nemen; vaak kleineerde hij haar omdat ze fellatio bij hem weigerde (ze zei dat het pervers was, hij zei dan ‘alle getrouwde mensen doen het’.)

Chaplins derde huwelijk is een mysterie. Hij ontmoette de actrice Paulette Goddard toen ze 20 was. Sommige journalisten beweren dat hij in april 1935 met haar trouwde op zee, op zijn jacht de Panacea. Hij zou de schipper hebben omgekocht om de bezwarende pagina uit het logboek te scheuren. Ofschoon veel sceptici verklaren dat het paar nooit is getrouwd gaf Chaplin 1936 op als het jaar van huwelijk. Hoewel Paulette enige tijd stiefmoeder speelde over Chaplins zoons - Charles jr. en Syd – werd ook dit huwelijk ondermijnd door de eisen van het filmvak.

In 1941 ontmoette Chaplin de 22-jarige Joan Barry toen ze voor een test naar zijn studio kwam. Dit keer was het Chaplin die achterna werd gezeten, en aanvankelijk had hij daar geen moeite mee. Maar toen ze op elk moment van de dag naar zijn huis kwam wilde hij de affaire beëindigen. Dan baadde ze in de tuinsproeiers, brak ruiten en dreigde met zelfmoord. Toen ze eindelijk had besloten dat acteren niets voor haar was betaalde hij maar al te graag de terugreis naar New York. Maar in mei 1943 kwam ze weer terug naar Los Angeles. Ze brak in zijn huis in en werd dan ook veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf. Ten tijde van haar arrestatie was ze drie maanden zwanger.

Intussen had Chaplin Oona O’Neill leren kennen, de 17-jarige dochter van de beroemde toneelschrijver Eugene O’Neill. Chaplins zoons verdrongen zich om haar gunsten, maar hun vader versloeg ze moeiteloos. In juni 1943 werd ze zijn vierde en laatste bruid.

Dit huwelijk weerhield Joan Barry er niet van om Chaplin aan te vallen met een vaderschapsprocedure. En omdat Chaplin haar het geld had gegeven om in en uit de staten te reizen, klaagde de federale regering hem aan voor immoreel gedrag. Toen het kind van miss Barry in oktober 1943 werd geboren wees een bloedproef uit dat Chaplin niet de vader was. In het proces noemde de aanklager Chaplin ‘een miezerig Svengali-varkentje’ en een ‘wellustige bloedhond’. De 55 arige acteur werd bij een getuigenverhoor ondervraagd over zijn viriliteit en moest toegeven dat hij seksueel nog steeds zeer potent was. Chaplin werd in april 1944 vrijgesproken; toch werd hij veroordeeld tot onderhoud van het kind.

Achtervolgd door de Amerikaanse pers die hem ‘links’ en ‘smerig’ noemde, ging hij met Oona naar Vevey in Zwitserland waar hij de rest van zijn leven sereen en in huiselijk geluk doorbracht. ‘Als ik lang geleden Oona of een meisje als zij had leren kennen had ik vermoedelijk nooit problemen met vrouwen gehad,’ zei bij. ‘Mijn hele leven heb ik op haar gewacht zonder dat ik het wist.’ Voor hij op zijn sterfbed lag had hij nog acht kinderen verwekt - de laatste toen hij begin zeventig was.

Sekspartners

Chaplin was trots op het feit dat hij met prominente vrouwen naar bed was geweest. Een paar van zijn veroveringen waren Clare Sheridan, nicht van Winston Churchill; de actrices Mabel Normand, Edna Purviance, Pola Negri en Marion Davies, het filmsterretje dat een langdurige verhouding had gehad met William Randolph Hearst, en Peggy Hopkins Joyce, een Ziegfeldmeisje dat een van de rijkste vrouwen ter wereld werd door met vijf miljonairs te trouwen. Men kon haar en Chaplin soms naakt bij het eiland Catalina zien zwemmen.

Deze menselijke seksmachine, die bij wijze van voorspel erotische passages voorlas uit Fanny Hill en Lady Chatterley’s Lover, kon het wel ‘zes keer achter elkaar’ met amper een pauze van 5 minuten tussen de bedrijven door.

Chaplin deed ook aan voyeurisme. Hij plaatste een sterke telescoop in zijn huis, zodat hij in John Barrymore’s slaapkamer kon loeren.

Chaplin 

Astrologische observaties

De geboortetijd wordt gegeven als 16 april 1889, 20h00. Het is onwaarschijnlijk dat deze geboortetijd zo exact is, het zou zomaar een half uur vroeger of later kunnen zijn geweest. Dat betekent dat de onderlinge aspecten tussen de planeten nog steeds wel geldig zijn (die veranderen niet zo snel), maar dat de Ascendant, en alle andere huizen, wel een flink aantal graden kunnen verschillen.

“Chaplin leerde al heel jong zingen en dansen door naar zijn moeder, Hannah, te kijken als die optrad in de music-halls van zijn geboortestad Londen. Zijn drankzuchtige vader, Charles, liet het gezin kort na Charlie’s geboorte in de steek, en omdat Hannah vaak was opgenomen in zenuwinrichtingen bracht Chaplin zijn jeugd - als hij niet op straat zwierf – door, zwervend van het ene weeshuis en werkhuis naar het andere.”

Geen gelukkige jeugd, en geen gelukkige moeder – Maan vierkant Saturnus. Een andere aanwijzing van de jeugd is het vierde huis. Dat begint in het teken Waterman, maar er staan geen planeten in, dus moeten we kijken naar Uranus. Die staat in het twaalfde huis, oppositie de Zon. Twaalfde huis wordt o.a. geassocieerd met “zenuwinrichtingen” (tegenwoordig zouden we psychiatrische inrichting zeggen). Zon/vader, oppositie Uranus=schokkende gebeurtenissen die het zelfvertrouwen ondermijnen, maar iemand ook heel zelfstandig kunnen maken.

“Ofschoon aan werken verslaafd”

Zon in Ram in het zesde huis, Mars vierkant Saturnus, alle twee indicaties voor hard werken. Vierkanten van Mars geven vaak mensen aan die overmatig hard werken, en die zich niet laten tegenhouden door moeilijkheden en obstakels.

“Zijn voorkeur ging uit naar jonge meisjes”

Venus semi-sextiel Mercurius. Venus geeft bij mannen aan welke type vrouwen ze aantrekkelijk vinden, Mercurius wordt met jonge mensen geassocieerd. Mercurius staat in Ram, heerser Mars, en Mars zelf staat weer conjunct Venus.

“Vier huwelijken (drie met vrouwen van onder de achttien), 11 kinderen en een flink aantal maîtresses.”

Het zevende en achtste huis (huwelijks)partners en seksuele relaties bevat vier planeten, (Venus, Mars, Neptunus en Pluto, en mogelijk ook nog Chiron). Dat maakt het bijzonder dynamisch. De conjunctie van Venus en Mars geeft aan dat er veel belangstelling is voor seksuele relaties, en dat is des te sterker omdat het in het zinnelijke teken Stier staat. Een andere aanwijzing dat de romantische, maar vooral seksuele behoefte groot was, is de Zon in Ram en Maan én Ascendant in Schorpioen. En Pluto in het zevende of achtste huis (onzeker ivm onduidelijkheid over de geboortetijd) zou dat ook weer verder versterken.