Kruimelpad

couple holding handsRelatie horoscoop – wie zijn wij?

Het is ook mogelijk om twee horoscopen naast elkaar te leggen en te bespreken welke dynamiek zichtbaar is. Je kunt daardoor een beter idee krijgen wat gemakkelijk, en wat moeizaam gaat. Soms is het een thema dat ook terug te vinden is in de geboortehoroscoop, soms is het iets wat vooral door het samenzijn zelf ontstaat.

Het kan een hele opluchting zijn om te horen dat de moeilijkheden waar je in een relatie mee worstelt er eigenlijk gewoon bij horen omdat ze ontstaan door jullie gezamenlijke energie. Sommige dingen gaan met de één vanzelf, en met een ander helemaal niet – en zien waarom dat zo is kan erg helpen om een relatie te begrijpen.

Meestal kijk je eerst naar de individuele horoscopen om te zien waarom jullie nu juist voor dit soort thema’s gevoelig zijn. Kun je goed omgaan met intimiteit, ben je in staat om je open te stellen, heb je issues met macht, zijn de individuele behoeftes aan seksualiteit min of meer gelijk, is de één sentimenteel en de ander zakelijk, hoe ga je om met status en aanzien, wil de één kamperen en de ander een vier sterren hotel, etcetera?

 

Als je kijkt naar de relatie tussen ouders en kinderen kijk je natuurlijk naar andere kwesties – als er frictie is gaat het vaak om meer basale verschillen; bijvoorbeeld een moeder die erg op het bespreken van gevoelens gericht is, terwijl de zoon vooral wil voetballen en stoeien. Of, wat heftiger, één van de ouders gaat constant over de grenzen van het kind heen, waardoor die zich onveilig en beschadigd voelt.

Als kind leer je een aantal verdedigingsmechanismen om een moeilijke thuissituatie te verdragen, bijvoorbeeld gewoon negeren en doen alsof je niets hebt gehoord, en dat werkt op dat moment daar prima. Maar dat blijkt dan weer slecht uit te pakken in een intieme relatie als de geliefde aandacht vraagt op het moment dat het jou niet uitkomt. Intimiteit en liefde moet je ook leren – het is tenslotte niet altijd de ander die het verkeerd doet.

Kijken naar de patronen die jullie samen creëren kan de knopen in de relatie soms wat helpen los te krijgen, al zal dat zelden in één sessie helemaal lukken, dus verwacht geen wonderen. Maar astrologie kan je wel helpen een overzicht te krijgen die kan helpen relativeren. Waardoor je beter begrijpt dat de ander werkelijk anders is, en dat sommige dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn voor de ander heel moeilijk kunnen zijn. Je krijgt het op een manier uitgelegd die echt helpt om in te zien waarom dat zo is.

Op dezelfde manier kan het maken en bespreken van de horoscoop van je kind je ook helpen om elkaar beter aan te voelen. En als je de horoscoop van je ouder ziet begrijp je nu eindelijk waarom jij en je vader of moeder op sommige punten elkaar nooit konden bereiken.Mother and child kissing 2

Overigens kun je voor dit soort thema’s ook in de geboortehoroscoop kijken en daarin zien hoe jij de ouders ervaren hebt – en of dat dan ook “objectief” waar is doet er niet zo veel toe. Jouw beleving is duidelijk te zien. Hetzelfde geldt voor relaties, seksualiteit en liefde. De manier waarop je dat beleeft, wat je er bij voelt en denkt, is ook in de geboortehoroscoop goed zichtbaar, compleet met alle verschillende lagen, behoeftes, dilemma’s, en tegenstellingen.

Als het om twee geliefden gaat wil ik de relatie het liefst met beiden bespreken, maar als dat niet zo is wil ik wel de uitdrukkelijke toestemming van degene die niet bij het gesprek aanwezig is. Als het om ouders en kinderen gaat bekijk ik het per geval – ik bespreek liever de verhouding die je met je ouders had, dan een duiding te geven van de horoscoop van een kind. Ik kan hem natuurlijk altijd voor je maken, maar duiden terwijl alles nog in ontwikkeling is kan te gemakkelijk tot misverstanden leiden.