Young woman looking at youDe geboortehoroscoop - wie ben ik?

Een geboorte horoscoop kan je een goed idee geven over wie je bent; je kracht en kwaliteiten, je mogelijkheden en talenten, maar ook de redenen waarom sommige problemen steeds lijken terug te keren.

Het geeft een overzicht van je karakter en persoonlijkheid, je stijl van doen. En natuurlijk laat het ook dingen zien die je niet zo gemakkelijk afgaan. 

Een astroloog maakt een horoscoop waarin Zon, Maan en planeten ingetekend staan, maar de werkelijke waarde zit in het overzicht dat je krijgt van je eigen persoonlijk functioneren. Dus in plaats van te focussen op “de sterren” gaat de aandacht vooral naar jouw psychologisch profiel.

En daar hoort bij dat er dilemma’s zijn, tegenstellingen, wensen waarbij je zowel het één als toch ook het ander wil, ergens bang voor bent maar er ook toe aangetrokken wordt, een verleden wat je wel wil loslaten, maar wat jou niet los lijkt te laten, een toekomst die onzeker maakt, en tientallen andere mogelijke problemen – groot, en ook wel minder groot.

road cityDe progressieve horoscoop - wat gaat er gebeuren?

Als je gewoon nieuwsgierig bent, of je toch een beetje zorgen maakt over de toekomst, kan het aantrekkelijk lijken om te weten wat er gaat gebeuren, en dan is astrologie de meest voor de hand liggende keuze.

Met name als je een aantal belangrijke keuzes moet gaan maken zou je kunnen overwegen om samen met een astroloog naar de progressieve horoscoop te gaan kijken. Daarmee krijg je een overzicht van de ontwikkelingen in je horoscoop – wat is er momenteel gaande?

Hoewel astrologie een uniek perspectief kan geven op de toekomst is dat niet hetzelfde als zekerheid krijgen over het exacte verloop van de dingen. Want jouw keuzes, waarden, gevoelens en acties zullen een belangrijke rol spelen, waardoor er altijd ruimte is voor een andere uitkomst. De toekomst ligt niet vast omdat wie wij zijn, hoe we met elkaar samenleven en wat we doen een ingewikkeld en (fundamenteel) onvoorspelbaar geheel is.

Je zou misschien denken dat het anders wordt als je een persoonlijke horoscoop hebt laten maken, maar ook dan is het niet goed mogelijk om precies de toekomst te voorspellen. Wel kun je zien welke thema’s in een bepaalde periode belangrijk zullen zijn, en met welke overwegingen en gevoelens je daarom te maken zult krijgen.

Vaak is goed te zien hoe lang het allemaal zal gaan duren, en ook dat geeft meer perspectief. Een progressieve horoscoop kan laten zien wanneer iets begonnen is (vaak eerder dan je denkt), waarom het nu zo sterk om aandacht vraagt, en hoe lang je er waarschijnlijk nog mee bezig zult zijn. Alles is tijdelijk, maar weten dat iets over een paar weken of pas over twee jaar voorbij zal zijn kan je wel helpen om een realistisch beeld te krijgen van datgene waar je een oplossing voor zoekt.

couple holding handsRelatie horoscoop – wie zijn wij?

Het is ook mogelijk om twee horoscopen naast elkaar te leggen en te bespreken welke dynamiek zichtbaar is. Je kunt daardoor een beter idee krijgen wat gemakkelijk, en wat moeizaam gaat. Soms is het een thema dat ook terug te vinden is in de geboortehoroscoop, soms is het iets wat vooral door het samenzijn zelf ontstaat.

Het kan een hele opluchting zijn om te horen dat de moeilijkheden waar je in een relatie mee worstelt er eigenlijk gewoon bij horen omdat ze ontstaan door jullie gezamenlijke energie. Sommige dingen gaan met de één vanzelf, en met een ander helemaal niet – en zien waarom dat zo is kan erg helpen om een relatie te begrijpen.

Meestal kijk je eerst naar de individuele horoscopen om te zien waarom jullie nu juist voor dit soort thema’s gevoelig zijn. Kun je goed omgaan met intimiteit, ben je in staat om je open te stellen, heb je issues met macht, zijn de individuele behoeftes aan seksualiteit min of meer gelijk, is de één sentimenteel en de ander zakelijk, hoe ga je om met status en aanzien, wil de één kamperen en de ander een vier sterren hotel, etcetera?

horoscope 2Korte uitleg wat een geboorte horoscoop precies is

De astrologie gaat er vanuit dat je door de juiste interpretatie van de geboorte horoscoop inzicht kunt krijgen in iemand’s eigenschappen, karakter, talenten en interesses. Maar wat is nu eigenlijk een geboortehoroscoop en wat valt er allemaal te zien? Hieronder een korte uitleg.

1) Zon, Maan en planeten in de tekens.

Een geboorte horoscoop is een weergave van de stand van de Zon, Maan en planeten, op het moment van de geboorte, gezien vanuit de geboorteplaats. Zo’n horoscoop is dus persoonlijk en individueel, al zal de horoscoop van iemand die een paar minuten later is geboren in principe niet heel verschillend zijn.

Vrijwel iedereen kent zijn sterrenbeeld wel – en dat is niet anders dan weten in welk teken van de dierenriem de Zon stond op het moment van de geboorte. Het is ook niet zo moeilijk om daar achter te komen, want de Zon maakt, vanuit de Aarde gezien, elk jaar dezelfde reis door de twaalf tekens. Dus ben je geboren op 5 mei? Stier. Ben je geboren op 12 december? Boogschutter.

diversity3Wat je niet kunt zien in de horoscoop

De meeste astrologen geloven dat het mogelijk is om iemands levensloop af te leiden uit de stand van de planeten in de geboortehoroscoop, maar ik denk niet dat die aanname waar is. Er staan namelijk zo veel dingen niet in de horoscoop, terwijl die wel van grote invloed zijn op iemands leven, dat het m.i. onmogelijk is om aan de hand van de horoscoop een betrouwbaar beeld van het verloop van iemands leven te krijgen. Want mensen kunnen bewuste keuzes maken en dus invloed uitoefenen op de manier waarop hun leven geleid wordt. Wat iemand wil is niet zomaar af te leiden uit de horoscoop, terwijl dat wel mede bepalend is voor wat er gekozen wordt. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden van ieder mens beperkt of bepaald door een aantal objectieve gegevens die niet in de horoscoop zelf zichtbaar zijn. 

Het zou best kunnen dat er een collectieve blinde vlek is in zowel de Oosterse, Chinese als Westerse astrologie voor de grote diversiteit van mensen, culturen en levenswijzen. Iedere groep van astrologen kan goed uit de voeten met vertegenwoordigers van de groep waar ze zich het meest mee verwant voelen, maar zal veel minder accuraat zijn als ze in gesprek gaan met mensen die daarbuiten vallen.

Is dat erg? Denk het niet. Ik geloof niet in de objectieve waarheid van een horoscoop – ik zie het als het vermogen om universele symbolen te vertalen naar individuele situaties, en uiteraard gaat dat beter als je een gezamenlijke taal spreekt, min of meer dezelfde waardes deelt, en een vergelijkbare levensvisie hebt. 

een persoonlijk gesprekAstrologie, wetenschap en mystiek

Ik zie astrologie als een mogelijkheid om meer diepgang, waarde en betekenis aan onze ervaringen te geven. Als het goed gaat heeft het eerder de sfeer van een prettig gesprek over het leven, als we op een mooie zomeravond met vrienden praten, dan een droge analyse van planeetstanden. Soms heeft het een beetje weg van therapie omdat we ook kunnen praten over wat pijnlijk is en moeizaam gaat, andere keren heeft het met spiritualiteit gemeen dat we ook onze hoogste en meest indrukwekkende ervaringen kunnen delen. Het is inderdaad niet wetenschappelijk onderbouwd, maar kan desalniettemin wel veel voor iemand betekenen. 

Door een astrologiegesprek krijg je meer inzicht en overzicht –  want we praten bijvoorbeeld over wie je bent, wat je motiveert, wat je nodig hebt om je goed te voelen, waar je blij van wordt, wat beslist niet bij je past en hoe je het beste kunt groeien.