Kruimelpad

Mercurius in Maagd

Mercurius staat o.a. voor taal, spraak, mentale processen, communicatie, verbindingen maken, cognitieve vaardigheden, redeneren, denken, logica, informatie verzamelen, handig zijn, handel en logistiek, vervoer, verkeer, de pers, boeken en tijdschriften, en in het lichaam; vooral de hersenen en het zenuwstelsel.

De plaatsing van Mercurius in een teken laat zien hoe die processen bij iemand verlopen, wat de natuurlijke manier van doen is. Het zegt iets over de stijl van denken en praten, maar weinig over de inhoud. Ook kun je er niet uit afleiden of iemand al dan niet intelligent is; dat is gelijkelijk over de twaalf tekens van de dierenriem verdeeld. Geen van de twaalf tekens is van nature slimmer dan de andere. Verder kan het functioneren van Mercurius nog beter begrepen worden door naar de verbindingen (aspecten) met andere planeten te kijken. Ook daarover kun je op deze website meer lezen.

Mensen met Mercurius in Maagd bezitten een praktische vorm van intelligentie. Niet alleen zijn hun redeneerprocessen zorgvuldig en scherp, maar ze hebben ook bijna altijd een nuttige concrete toepassing.

Omdat Mercurius in Maagd-individuen beter de kleine lettertjes kunnen lezen dan het grotere geheel zien, hebben ze vaak de neiging om het belangrijkste issue van een probleem of situatie over het hoofd te zien, omdat ze 'door de bomen het bos niet meer zien'. Aan de andere kant is dit verreweg de beste Mercurius-plaatsing voor elk soort werk dat goede analytische vaardigheden, aanleg voor gecompliceerde technieken en/of een scherp oog voor detail vereist.

Het intellectuele perfectionisme van deze mensen vertegenwoordigt zowel hun grootste kracht als hun grootste zwakte. Het grote belang dat zij hechten aan nauwkeurigheid, in combinatie met de angst voor fouten, maakt hen gewetensvolle, ijverige studenten en medewerkers. Maar aangezien hun inspanningen in hun gedachten misschien nooit goed genoeg zijn, kunnen ze veel tijd verspillen door nergens heen te gaan, alleen maar rondjes te draaien, zich constant zorgen te maken over de puntjes op de i en andere kleine grote zorgen.

De communicatieve stijl van Mercurius bij Maagd-individuen is nauwkeurig, correct en heel erg to the point. Dit zijn rechttoe rechtaan sprekende mensen, beroemd om hun scherpe tong en bijtend sarcasme, die er niet omheen draaien of dwazen in hun omgeving maar hun gang laten gaan. Als ze vinden dat je er naast zitten laten ze je dat weten ook. Ze schieten snel gaten in redeneringsfouten, wollige argumenten of feitelijke onjuistheden, en komen daardoor soms over als hyperkritisch, grof en pedant. Het geven van lof en complimenten is niet vanzelfsprekend voor deze Mercurius-types, omdat hun sterk analytische geest altijd meer ruimte voor correctie en verbetering ziet.

Hun onderscheidend vermogen geeft hen een benijdenswaardig talent om door verbale gewauwel en flauwekul te snijden om de relevante feiten te achterhalen. Tegelijkertijd leggen ze soms te veel nadruk op het juiste gebruik van taal, grammatica en omgangsvormen, terwijl ze voorbij gaan aan de ware betekenis en inhoud van wat er werkelijk wordt gezegd.

Deze personen hebben weinig interesse in een nutteloze conversatie zonder concreet doel en kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het bespreken van abstracte of emotionele thema's. Aan de andere kant wordt hun talent voor het bedenken van logische antwoorden en oplossingen voor praktische problemen zeer gewaardeerd door degenen die baat hebben bij hun nuttige adviezen.

Mercurius in Maagd-mensen zijn zelden flitsend in hun communicatiestijl, maar ze waarderen het ten zeerste wanneer anderen hun denkkracht erkennen. Deze mensen houden ervan om alle details bij te houden. Ze kunnen een beetje gespannen zijn als dingen niet ordelijk zijn of als dingen uit de hand lijken te lopen, dus steken ze veel energie in het regelen van dagelijkse, praktische zaken.

Mercurius in Maagd mannen en vrouwen zijn over het algemeen bedreven in organiseren, plannen op korte termijn en to do lijstjes maken. Ze betalen hun rekeningen op tijd, leren graag de details van een vak en schuwen over het algemeen geen saaie, maar noodzakelijke taken. Ze functioneren het beste als hen precies is uitgelegd wat ze moeten doen. Ze reageren over het algemeen snel op de vragen van anderen en zijn vaak bereid hen een handje te helpen door onderzoek voor hen te doen.

Hoewel ze veel kennis tot zich kunnen nemen hebben ze een geordende omgeving nodig om te leren en te studeren, en georganiseerde studiemethoden. Ze pikken over het algemeen veel feiten en cijfers op en leren hun eigen vak goed, maar hebben soms moeite om de kennis die ze verzamelen echt op een dieper niveau te integreren.

Mercurius in Maagd mensen lijken soms nederig, maar ze kunnen erg ongeduldig zijn met anderen, vooral als ze die als minder slim inschatten. Ze hebben vaak het gevoel dat hun manier het beste is om dingen gedaan te krijgen, waardoor ze soms ook meer werk op zich nemen dan zou moeten, en dan klagen ze dat ze al het vuile werk aan het doen zijn.

Kracht:

Beschikken over nuchtere intelligentie; goed in het bedenken van praktische oplossingen; scherp oog voor detail; analytisch/discriminerend; gewetensvol en grondig.

Valkuil:

Pedant en muggenzifterij; geobsedeerd door onbelangrijke details; ‘door de bomen het bos niet meer zien’; overdreven perfectionistisch; bijtend kritisch en sarcastisch.

Terug