Kruimelpad

Ascendant Vissen

Heerser Neptunus

Mensen met Ascendant Vissen kunnen gemakkelijk van stemming wisselen. Ze reageren niet alleen sterker dan anderen op de sfeer in hun omgeving, maar ze kunnen ook gemakkelijk door ideeën, stemmingen en angsten die zonder aanwijsbare oorzaak uit hun diepten opborrelen zich plotseling heel anders voelen. Ze zijn niet perse geïnteresseerd in rationele redenen; zij gaan gevoelsmatig te werk en geloven eenvoudig dat een bepaalde impuls de juiste is. Ze kunnen niet altijd uitleggen wat ze geloven. Er is dikwijls een mystieke trek aanwezig. Meer dan de andere tekens houden ze zich met de ziel bezig en willen graag door de dunne barrière breken, die deze wereld van de andere scheidt. Hun gevoelens en intuïtie zijn hun kompas in het leven, niet nuchtere, rationele overwegingen.

Ze zijn als een oceaan; altijd in beweging maar zonder een vaste bestemming. Ze zijn ontvankelijk voor de geringste veranderingen en proberen zich altijd aan te passen aan de heersende omstandigheden, maar missen de sterke motivatie om naar de top te klimmen. Ook kunnen ze makkelijk ontmoedigd worden; door andere mensen, door zichzelf of door moeilijke omstandigheden. Soms kunnen ze zich zomaar somber en hulpeloos voelen, andere keren uitgelaten vrolijk en geïnspireerd.

Hun grote gave is hun vriendelijkheid. Zij stralen medeleven uit en maken zich snel bemind. Zij kunnen zich goed met andere mensen vereenzelvigen omdat ze zelf meestal een sterke, afgebakende eigen identiteit missen. Zij willen niet dat er een onoverbrugbare kloof is tussen henzelf en andere mensen en zullen nooit barrières oprichten. Zij staan volledig open voor andere mensen en zijn daarom ook erg kwetsbaar. Ze kunnen het beste een bepaald onderscheidingsvermogen ontwikkelen voor de energie van anderen, aangezien mensen met een negatieve instelling hen ook veel gemakkelijker naar beneden kunnen trekken. Hun fysieke gesteldheid lijkt minder sterk te zijn dan de meeste.

Ze bewegen zich op een vaag richtingloze, zachte manier over de wereld. Ze komen over als kunstenaars en liefhebbers van vrede; maar hun open geest en hart kunnen ze een kameleon-achtige persoonlijkheid geven. Anderen weten niet altijd zeker wie ze van de ene op de andere dag zullen ontmoeten met een Ascendant Vissen. Hoewel ze vaak stil en verlegen zijn, kunnen ze op een andere dag spraakzaam en gepassioneerd zijn. Ze zijn enorm beïnvloedbaar, hebben een dromerige instelling en stralen een zachtaardige persoonlijkheid uit. Ze zien de wereld zoals ze die op een bepaald moment willen zien, dus objectiviteit is niet per se een sterk punt. Besluitvorming ook niet!

Mensen met een Ascendant Vissen verzetten zich tegen elke vorm van etikettering - hun karakters zijn veranderlijk en ze willen op geen enkele manier worden vastgepind of in een hokje gestopt worden. Ze hebben een rusteloze, zoekende natuur die met geen enkele manier van leven of zijn altijd gelukkig kan zijn. Ze hebben geen doorslaggevend plan voor morgen of zelfs maar voor vandaag, maar houden de zaken liever open. Omdat ze vaak genoeg van gedachten veranderen en zich graag een weg door het leven 'voelen', kan te veel organisatie of structuur als zeer beperkend worden beschouwd.

Soms lijken ze rond te lopen met hun hoofd in de wolken, en zelfs als je hun aandacht hebt, is hun dromerigheid bijna altijd duidelijk. Deze mensen hebben vaak een onweerstaanbare charme die op een rustige manier overkomt, met een zachte uitstraling om zich heen. Zowel hun uiterlijk als hun manier van doen zijn meestal behoorlijk intrigerend voor anderen.

Op hun slechtst zijn ze onbetrouwbaar en slinks en doen alles om aan een verplichting te ontkomen. Daar staat weer tegenover dat ze artistiek begaafd zijn en een uitstekend talent hebben om een compromis te sluiten. Als laatste maar niet als de minst belangrijke gave, noemen we nog hun spiritualiteit. Ze hebben vaak een sterke belangstelling voor een eigen, individuele verbinding met het goede, ware en schone.

Zij willen vrij zijn van iedere beperking en vooral van iedere emotionele druk. Vreemd genoeg hebben ze toch een sterke behoefte aan emotionele zekerheid; ze zijn als een eenzame zeeman die naar de thuishaven verlangt. Deze mensen zoeken naar een stabiel partnerschap, een partnerschap dat betrouwbaar is. Mensen met Ascendant Vissen worden aangetrokken tot partners die hen scherp houden, en ze lijken een praktische, realistische partner nodig te hebben. Een Ascendant Vissen betekent automatisch dat het zevende huis – de relatie met de partner – in Maagd staat, een teken dat gericht is op nuchtere analyse, praktische vaardigheden en alledaags realisme.

Aanvullende informatie

Dat je Ascendant in het teken Vissen valt vertelt wel het een en ander over de manier waarop je overkomt op anderen, welke indruk je in eerste instantie wekt, hoe je (fysieke) verschijning is, en wat voor jou een kenmerkende manier is om aan nieuwe dingen te beginnen. Maar de combinatie van Ascendant en teken is niet het hele verhaal. Je moet eigenlijk nog vijf andere stappen zetten om het verhaal volledig te maken.

1 – Kijk naar planeten bij de Ascendant of in het eerste huis

Om meer te weten te komen over je Ascendant moet je eigenlijk een persoonlijke geboorte horoscoop hebben, want dan kun je ook zien of er planeten dicht bij de Ascendant zelf staan, of in je eerste huis. Als dat zo is kunnen die op een krachtige manier de expressie wijzigen. De invloed van planeten op deze belangrijke plek kan namelijk sterker zijn dan het teken Vissen. Op deze site kun je hier meer lezen over planeten vlak bij de Ascendant of in het eerste huis.

2 – Kijk in welk teken de heerser van de Ascendant staat

Het teken waar de heerser van de Ascendant in staat geeft een verder verfijning aan de manier waarop je je energie naar buiten brengt, en het laat ook zien of je dat gemakkelijk af gaat, of dat daar bepaalde blokkades bij zijn. Als Neptunus, de heerser van het teken Vissen, in een Waterteken staat (dus Kreeft, Schorpioen of Vissen) zullen gevoelens, emoties, stemmingen en inspiratie nóg belangrijker worden. Als Neptunus in Aarde tekens staat (dus Stier, Maagd of Steenbok) zal er meer nuchterheid, en een grotere voorkeur voor het concrete en zichtbare zijn. Als Neptunus in Vuur tekens staat (dus Ram, Leeuw of Boogschutter) is er meer enthousiasme en zelfvertrouwen. En als Neptunus in Lucht tekens staat (dus Tweelingen, Weegschaal en Waterman) gaan contacten met andere mensen, en verbindingen maken een grotere rol spelen

3 – Kijk in welk huis de heerser van de Ascendant staat

De planeet die bij Vissen hoort is Neptunus. Die wordt daarom de heerser van de Ascendant genoemd. Je zou ook moeten kijken in welk huis die staat – want dat laat zien welk deel van je leven extra belangrijk is en waar je zelf veel energie in stopt. Op deze site kun je hier meer lezen over de heerser van de Ascendant in de twaalf verschillende huizen.

4 – Kijk welke aspecten de heerser van de Ascendant maakt

Het is ook belangrijk om te onderzoeken welke aspecten Neptunus de heerser van deze Ascendant maakt. Harmonische aspecten zullen er toe leiden dat veel van de positieve eigenschappen gemakkelijker uitgedrukt kunnen worden, terwijl disharmonische aspecten dat veel moeilijker maken (er zal op zijn minst harder voor gewerkt moeten worden). Als de disharmonische aspecten echt overheersend zijn kan dat ook betekenen dat het iemand door anderen vaker als negatief, vervelend, onaangenaam, enzovoorts wordt gezien. Alles over de verschillende aspecten vind je hier.

5- Kijk welke planeten aspecten maken met de Ascendant

Tenslotte kunnen ook alle planeten aspecten naar de Ascendant zelf maken, en daarbij een verdere wijziging aanbrengen in de manier waarop je jezelf tot uitdrukking brengt. Dat effect is minder sterk dan planeten conjunct de Ascendant of in het eerste huis, maar het effect is wel onmiskenbaar.

Disharmonische aspecten zorgen er voor dat die expressie hoekiger en soms verstorend wordt – soms zijn ze dan een echte stoorzenders, of zorgen ervoor dat mensen net op de verkeerde tijd en plaats iets zeggen. De afstemming op andere mensen en de situatie waarin ze zich bevinden is er soms echt naast, waardoor negatieve reacties worden uitgelokt. Harmonische aspecten zorgen er daarentegen voor dat men op veel mensen een positieve indruk maakt, en dat de reacties goed afgestemd zijn op de omgeving, en de mensen met wie men op dat moment is.

Terug