Kruimelpad

Ascendant Schorpioen

Heerser Pluto

Mensen met Ascendant Schorpioen hebben vaak een sterke, rustige aanwezigheid, maar zijn desondanks moeilijk over het hoofd te zien. Er is iets met hen dat de wereld vertelt dat je maar beter niet over hun grenzen kunt gaan. Hun manier van doen dwingt respect af, en in sommige gevallen ook angst. Ze kunnen stil of luid zijn, maar ze lijken altijd krachtig en vastberaden.

Het zijn zelden mensen die onopgemerkt door het leven gaan. Sommigen van hen zijn zelfs in de war wanneer ze worden geconfronteerd met het feit dat ze zulke sterke reacties van anderen krijgen. Ze lijken dwars door mensen heen te kijken, door oppervlakkigheid heen te kijken. Dit kan voor sommigen behoorlijk intimiderend zijn en voor anderen intrigerend. Ascendant Schorpioen mensen zoeken in hun omgang met anderen naar antwoorden door tussen de regels door te lezen. Oppervlakkige details worden genegeerd wanneer ze gevoel krijgen voor mensen en situaties om hen heen. Dan kunnen ze heel direct zijn, en vragen stellen die proberen diep in je door te dringen.

Deze mensen hechten veel waarde aan hun privacy. Ze hebben een sterke behoefte om hun omgeving te beheersen en zijn experts in strategie. Zelden zullen mensen hun kansen door ongeduld en plotselinge invallen opblazen, ze plannen hun bewegingen zorgvuldig en opzettelijk, vertrouwend op hun geweldige vermogen om anderen aan te voelen en situaties goed in te schatten.

Ascendant Schorpioen is geneigd om het leven heel serieus te nemen, zij kunnen het niet met opgeruimd en licht gemoed tegemoet treden. Misschien een enkele keer, als ze het gevoel hebben dat alles onder controle is. Maar over het algemeen nemen zijn het hele menselijke bestaan serieus, maar het meest serieus zijn ze over zichzelf: wie ze zijn, wat ze hier doen, waar ze heengaan en soms zelfs wanneer ze zullen sterven.

Zij bezitten een levendige fantasie die zij goed onder controle houden. Het zijn mensen die steeds over zichzelf nadenken, en die altijd letten op wat ze voelen bij bepaalde mensen, of in bepaalde situaties. Dat geeft ze ook een bepaalde raadselachtigheid, want ze zullen zelden het achterste van hun tong laten zien; ze houden ervan geheimzinnig te doen, andere mensen te laten gissen naar hun geheimen die ze voor zichzelf houden, terwijl ze het heerlijk vinden om anderen hun geheimen te ontfutselen.

De psyché van de Schorpioen Ascendant is wat gecompliceerder dan die van de meeste andere dierenriemtekens. Op zijn slechtst is hij iemand die valletjes zet, sluw, kwaadaardig en wraakzuchtig. Sommigen zijn echt moeilijke mensen om mee om te gaan, omdat ze steeds lijken te geloven dat anderen alleen door slechte motieven worden gedreven. Dan benaderen ze de wereld via woede en paranoia, en zijn ze hun eigen slechtste vijand.

Maar ze kunnen ook heel anders zijn. Ze zijn niet snel geschokt, en sommigen zijn er  heel goed in om anderen te helpen hun pijn een plek te geven, door gewoon goed te luisteren en niet te oordelen. Ze schrikken niet van sterke emoties.

Ascendant Schorpioen kan ook ergens helemaal induiken en bijna bezeten met een bepaalde taak bezig zijn. Dan voelen ze zich sterk betrokken bij wat ze doen, en laten ze zich ook niet snel afleiden. Als ze zo zijn kun je ze maar beter niet onderbreken door onbelangrijke vraagjes te stellen; dan kunnen ze met de nodige giftigheid laten weten dat ze daar geen enkele waardering voor hebben. Als ze zich ergens helemaal voor inzetten zijn ze ook niet erg bereid om een compromis te sluiten of een nederlaag te accepteren. Juist in die betrokkenheid met iets groters of belangrijkers dan zijzelf vinden zij hun bestemming en zin van het leven.

Als jong volwassenen hebben Ascendant Schorpioen doorgaans al hun levensdoel gevonden; dat kan zijn in hun carrière, hun huwelijk, hun godsdienst of hun politieke partij. Zij hebben een hang naar macht die ze op hun werk, in hun gezin en onder hun vrienden zullen uitoefenen. Op middelbare leeftijd moeten ze een gezagspositie hebben, Hebben ze die niet, dan kunnen ze gaan mokken of rancuneus worden.

Mensen met Ascendant Schorpioen voelen zich aangetrokken tot nuchtere, natuurlijke partners. Betrouwbaarheid bij hun partner is erg belangrijk. Ze zoeken over het algemeen volledige toewijding en hebben weinig geduld met vluchtige partners. Een Schorpioen Ascendant betekent automatisch dat het zevende huis – de relatie met de partner – in Stier staat, een teken dat gericht is op stabiliteit, nuchterheid, trouw en zekerheid. Het zijn beide tekens die een hang hebben naar sensualiteit, dus de seksuele relatie moet wel goed zijn, anders worden beide ontevreden.

Aanvullende informatie

Dat je Ascendant in het teken Schorpioen valt vertelt wel het een en ander over de manier waarop je overkomt op anderen, welke indruk je in eerste instantie wekt, hoe je (fysieke) verschijning is, en wat voor jou een kenmerkende manier is om aan nieuwe dingen te beginnen. Maar de combinatie van Ascendant en teken is niet het hele verhaal. Je moet eigenlijk nog vijf andere stappen zetten om het verhaal volledig te maken.

1 – Kijk naar planeten bij de Ascendant of in het eerste huis

Om meer te weten te komen over je Ascendant moet je eigenlijk een persoonlijke geboorte horoscoop hebben, want dan kun je ook zien of er planeten dicht bij de Ascendant zelf staan, of in je eerste huis. Als dat zo is kunnen die op een krachtige manier de expressie wijzigen. De invloed van planeten op deze belangrijke plek kan namelijk sterker zijn dan het teken Schorpioen. Op deze site kun je hier meer lezen over planeten vlak bij de Ascendant of in het eerste huis.

2 – Kijk in welk teken de heerser van de Ascendant staat

Het teken waar de heerser van de Ascendant in staat geeft een verder verfijning aan de manier waarop je je energie naar buiten brengt, en het laat ook zien of je dat gemakkelijk af gaat, of dat daar bepaalde blokkades bij zijn. Als Pluto, de heerser van het teken Schorpioen, in een Waterteken staat (dus Kreeft, Schorpioen of Vissen) zullen gevoelens, emoties, stemmingen en inspiratie nóg belangrijker worden. Als Pluto in Aarde tekens staat (dus Stier, Maagd of Steenbok) zal er meer nuchterheid, en een grotere voorkeur voor het concrete en zichtbare zijn. Als Pluto in Vuur tekens staat (dus Ram, Leeuw of Boogschutter) is er meer enthousiasme en zelfvertrouwen. En als Pluto in Lucht tekens staat (dus Tweelingen, Weegschaal en Waterman) gaan contacten met andere mensen, en verbindingen maken een grotere rol spelen

3 – Kijk in welk huis de heerser van de Ascendant staat

De planeet die bij Schorpioen hoort is Pluto. Die wordt daarom de heerser van de Ascendant genoemd. Je zou ook moeten kijken in welk huis die staat – want dat laat zien welk deel van je leven extra belangrijk is en waar je zelf veel energie in stopt. Op deze site kun je hier meer lezen over de heerser van de Ascendant in de twaalf verschillende huizen.

4 – Kijk welke aspecten de heerser van de Ascendant maakt

Het is ook belangrijk om te onderzoeken welke aspecten Pluto de heerser van deze Ascendant maakt. Harmonische aspecten zullen er toe leiden dat veel van de positieve eigenschappen gemakkelijker uitgedrukt kunnen worden, terwijl disharmonische aspecten dat veel moeilijker maken (er zal op zijn minst harder voor gewerkt moeten worden). Als de disharmonische aspecten echt overheersend zijn kan dat ook betekenen dat het iemand door anderen vaker als negatief, vervelend, onaangenaam, enzovoorts wordt gezien. Alles over de verschillende aspecten vind je hier.

5- Kijk welke planeten aspecten maken met de Ascendant

Tenslotte kunnen ook alle planeten aspecten naar de Ascendant zelf maken, en daarbij een verdere wijziging aanbrengen in de manier waarop je jezelf tot uitdrukking brengt. Dat effect is minder sterk dan planeten conjunct de Ascendant of in het eerste huis, maar het effect is wel onmiskenbaar.

Disharmonische aspecten zorgen er voor dat die expressie hoekiger en soms verstorend wordt – soms zijn ze dan een echte stoorzenders, of zorgen ervoor dat mensen net op de verkeerde tijd en plaats iets zeggen. De afstemming op andere mensen en de situatie waarin ze zich bevinden is er soms echt naast, waardoor negatieve reacties worden uitgelokt. Harmonische aspecten zorgen er daarentegen voor dat men op veel mensen een positieve indruk maakt, en dat de reacties goed afgestemd zijn op de omgeving, en de mensen met wie men op dat moment is.

Terug