Kruimelpad

Ascendant Tweelingen

Heerser Mercurius

Ascendant Tweelingen kan zich op twee verschillende manieren uiten. De ene stijl is bruisend, veranderlijk, spraakzaam en een beetje eigenzinnig. Deze mensen zijn interessant en leuk, maar soms wel een beetje vermoeiend. Ze leggen constant dingen uit, of het nu hun eigen gedrag en mening is of die van de wereld om hen heen. Ze zijn ook nieuwsgierig en willen van alles uitzoeken. Als dat zo uitkomt vinden ze het ook leuk om te roddelen, zelden erg gemeen of venijnig, vaak wel grappig en gevat.

Een andere stijl is een nogal koele en intellectuele houding. Deze mensen zijn vaak behoorlijk geestig en slim, maar presenteren zich op een minder opgewekte en veranderlijke manier dan de eerste groep. Hun observaties zijn scherp en de algemene manier is een beetje bruusk. Als je ook slim bent maken ze gemakkelijk vrienden, maar ben je in hun ogen niet het helderste licht aan de hemel dan laten ze je dat ook wel weten. Eerst subtiel, maar als je het dan nog niet doorhebt soms ook gewoon scherp.

Ongeacht de stijl, de mensen met Ascendant Tweelingen zijn toegewijd aan analyse en het begrijpen van hun wereld. Hun observatievermogen is goed ontwikkeld, ze zijn mentaal actief, soms onrustig, met een geest die nooit lijkt te stoppen. En ze hebben bijna altijd iets helders of geestigs te zeggen. Het is gemakkelijk voor mensen met deze positie om op een zijspoor te geraken, omdat hun nieuwsgierigheid groot is, hun geest snel is en hun aandacht vrij kort is!

Ze zijn erg behendig in het spelen van een grote hoeveelheid rollen en ze geloven ook niet echt in altijd jezelf zijn: dat wisselt een beetje met wie ze op dat moment in contact staan. Hun behendige en snelle geest kan ideeën, of althans brokken van ideeën, in heel korte tijd opnemen; daarna achten ze zich direct kundig op het desbetreffende gebied. Ze hebben een vlotte en overtuigende manier van praten en beginnen soms een zin zonder te weten hoe die zal eindigen . . . maar ze draaien er wel een punt aan en dikwijls nog een geestige ook. Tweelingen Ascendant mensen zijn dol op het doorgeven van informatie; ze kunnen een geheim niet lang bewaren en zijn gek op andermans vertrouwelijk gepraat. Het zijn doorgaans uitstekende journalisten, of leraren. Ze houden ervan de bemiddelaar te zijn, de katalysator die mogelijkheden voor anderen schept.

Ascendant Tweelingen voelen zich meer op hun gemak bij gezellige stadsmensen dan gesloten plattelanders. Ze gaan gemakkelijk met mensen om en komen heel gemakkelijk tot een vriendschappelijke band om... deze weer even gemakkelijk te verbreken als het hun past. Zij geven de voorkeur aan een grote kring van vrienden boven een clubje van ingewijden.

Degenen die zijn geboren met Ascendant Tweelingen zien de wereld als een plek om te leren. Ze zijn nieuwsgierig naar de mensen om hen heen en hebben vaak veel sociale contacten. Een goede dag is een dag met veel ontmoetingen en een paar interessante gesprekken.

Dit zijn mensen die graag vragen stellen, zich vrij bewegen en zich mengen met anderen. Absoluut rusteloos en vaak snel in expressie, ademen ze een sfeer van ongeduld uit, zelfs als ze het niet zo menen.

Soms is er sprake van een zekere sluwheid, of geven je het gevoel iets te bijdehand te zijn, wat vooral gevoelige mensen kan intimideren. Hun vaardigheid met woorden kan een geweldige troef zijn, hoewel Tweelingen Ascendant zich soms te veel identificeert met zijn mentale behendigheid en in de persoonlijke interacties en communicatie vergeet om de mensen om zich heen te koesteren. Een bepaald gebrek aan warmte in de presentatie kan het resultaat zijn. Mensen met bijvoorbeeld belangrijke planeten in watertekens (Kreeft, Schorpioen en Vissen)  kunnen zich bij hen een beetje ongemakkelijk voelen, dat wil zeggen, voordat ze hen persoonlijker leren kennen. Sterke lucht types (andere Tweelingen, Weegschaal en Waterman) zullen het plezier en de slimheid van deze individuen meer waarderen.

Mensen met Ascendant Tweelingen hebben van jongs af aan een nieuwsgierige instelling. Zij kunnen het ene moment uitermate ernstig zijn en het volgende zeer luchthartig. In hun gesprekken dartelen ze van een oppervlakkig onderwerp naar een zeer serieuze aangelegenheid. In zekere zin blijven ze altijd een kinderlijke verwondering houden. Zij hebben iets van Peter Pan in hun karakterstructuur waardoor ze nooit tot volle wasdom lijken te komen. Heel hun leven houden ze een jeugdige geest die geïnteresseerd is in nieuwe ideeën, alleen maar omdat ze nieuw zijn. Als ze het over waarheid hebben bedoelen ze feitelijk juist, niet de grote waarheden van de filosofie – dat laten ze graag aan de Boogschutter over.

Een Tweelingen Ascendant betekent automatisch dat het zevende huis – de relatie met de partner – in Boogschutter staat, een teken dat sterk gericht is op het begrijpen van de wereld in intellectuele, filosofische of religieuze termen. Ze vinden elkaar in een open houding, altijd op zoek naar manieren om alles beter te begrijpen, maar ze kunnen zich ook alle twee aan de ander ergeren; “jij bent zo oppervlakkig” versus “jij bent veel te abstract”.

Maar omdat beiden in een-op-een relaties een bepaalde hoeveelheid persoonlijke vrijheid en ruimte zoeken kunnen ze vaak wel een manier vinden om met de verschillen om te gaan. Zo lang ze maar de ruimte krijgen. Beiden houden van intellectuele debatten en wisselen graag ideeën uit, en alle twee houden niet van stil blijven zitten, een nestje bouwen en in een tredmolen lopen. Zij willen nu eenmaal er op uit vliegen, de wereld verkennen, iets nieuws leren. 

Aanvullende informatie

Dat je Ascendant in het teken Tweelingen valt vertelt wel het een en ander over de manier waarop je overkomt op anderen, welke indruk je in eerste instantie wekt, hoe je (fysieke) verschijning is, en wat voor jou een kenmerkende manier is om aan nieuwe dingen te beginnen. Maar de combinatie van Ascendant en teken is niet het hele verhaal. Je moet eigenlijk nog vijf andere stappen zetten om het verhaal volledig te maken.

1 – Kijk naar planeten bij de Ascendant of in het eerste huis

Om meer te weten te komen over je Ascendant moet je eigenlijk een persoonlijke geboorte horoscoop hebben, want dan kun je ook zien of er planeten dicht bij de Ascendant zelf staan, of in je eerste huis. Als dat zo is kunnen die op een krachtige manier de expressie wijzigen. De invloed van planeten op deze belangrijke plek kan namelijk sterker zijn dan het teken Tweelingen. Op deze site kun je hier meer lezen over planeten vlak bij de Ascendant of in het eerste huis.

2 – Kijk in welk teken de heerser van de Ascendant staat

Het teken waar de heerser van de Ascendant in staat geeft een verder verfijning aan de manier waarop je je energie naar buiten brengt, en het laat ook zien of je dat gemakkelijk af gaat, of dat daar bepaalde blokkades bij zijn. Als Mercurius, de heerser van het teken Tweelingen, in een Waterteken staat (dus Kreeft, Schorpioen of Vissen) zullen gevoelens, emoties, stemmingen en inspiratie belangrijker worden. Als Mercurius in Aarde tekens staat (dus Stier, Maagd of Steenbok) zal er meer nuchterheid, en een grotere voorkeur voor het concrete en zichtbare zijn. Als Mercurius in Vuur tekens staat (dus Ram, Leeuw of Boogschutter) is er meer enthousiasme en zelfvertrouwen. En als Mercurius in Lucht tekens staat (dus Tweelingen, Weegschaal en Waterman) gaan contacten met andere mensen, en verbindingen maken een nóg grotere rol spelen

3 – Kijk in welk huis de heerser van de Ascendant staat

De planeet die bij Tweelingen hoort is Mercurius. Die wordt daarom de heerser van de Ascendant genoemd. Je zou ook moeten kijken in welk huis die staat – want dat laat zien welk deel van je leven extra belangrijk is en waar je zelf veel energie in stopt. Op deze site kun je hier meer lezen over de heerser van de Ascendant in de twaalf verschillende huizen.

4 – Kijk welke aspecten de heerser van de Ascendant maakt

Het is ook belangrijk om te onderzoeken welke aspecten Mercurius de heerser van deze Ascendant maakt. Harmonische aspecten zullen er toe leiden dat veel van de positieve eigenschappen gemakkelijker uitgedrukt kunnen worden, terwijl disharmonische aspecten dat veel moeilijker maken (er zal op zijn minst harder voor gewerkt moeten worden). Als de disharmonische aspecten echt overheersend zijn kan dat ook betekenen dat het iemand door anderen vaker als negatief, vervelend, onaangenaam, enzovoorts wordt gezien. Alles over de verschillende aspecten vind je hier.

5- Kijk welke planeten aspecten maken met de Ascendant

Tenslotte kunnen ook alle planeten aspecten naar de Ascendant zelf maken, en daarbij een verdere wijziging aanbrengen in de manier waarop je jezelf tot uitdrukking brengt. Dat effect is minder sterk dan planeten conjunct de Ascendant of in het eerste huis, maar het effect is wel onmiskenbaar.

Disharmonische aspecten zorgen er voor dat die expressie hoekiger en soms verstorend wordt – soms zijn ze dan een echte stoorzenders, of zorgen ervoor dat mensen net op de verkeerde tijd en plaats iets zeggen. De afstemming op andere mensen en de situatie waarin ze zich bevinden is er soms echt naast, waardoor negatieve reacties worden uitgelokt. Harmonische aspecten zorgen er daarentegen voor dat men op veel mensen een positieve indruk maakt, en dat de reacties goed afgestemd zijn op de omgeving, en de mensen met wie men op dat moment is.

Terug