Kruimelpad

Venus-Jupiter

Wat het feitelijke aspect ook is, individuen met contacten tussen deze planeten zijn gewoonlijk erg vriendelijk, ontvankelijk en charmant en kunnen de meeste sociale situaties goed aan, want hier hebben we uitbreiding, zo niet overdrijving, van het Venus-principe. Jupiter breidt alles uit wat het aanraakt, en in dit geval vergroot het de kwaliteiten van Venus: romantiek, relatie, plezier en geld. Dit betekent niet noodzakelijk dat al deze dingen gemakkelijk zullen komen voor mensen met een Venus-Jupiter aspect. Maar de honger naar plezier, romantiek en in sommige gevallen materiële rijkdom is groot. Hun harten zijn ook groot - meestal zullen ze, als ze de keuze hebben, voor het goede en ware kiezen. Ze zijn vrijgevig voor mensen van wie ze houden – en daar horen ze zelf ook bij. Ze hebben de neiging om positieve eigenschappen toe te kennen aan de mensen van wie ze houden, of die mensen dat nu verdienen of niet!

De typische Venus-Jupiter-persoon gedijt bij een rijk sociaal leven en houdt er meestal van om samen met anderen een goede tijd te hebben. Zelfs bij een rustig iemand die niet elke avond naar wilde feesten gaat, is het onwaarschijnlijk dat het individu zichzelf vaak verstoken zal voelen van gezelschap.

Het probleem met de moeilijke aspecten is vaak dat het individu moet leren wanneer hij moet stoppen wat betreft plezier hebben, romantiek, geld uitgeven en feesten. Vooral als het door andere factoren wordt versterkt, is dit het contact van de levensgenieter, soms duidend op een leven van gemak, verwennerij en oppervlakkigheid.

In feite voedt het individu zich met populariteit, wil bij iedereen geliefd zijn en vooral niemand beledigen. Meestal echter ontdekt de persoon met dit contact vroeg of laat dat liefde en populariteit die op deze manier wordt verkregen, geen inhoud heeft en een beetje vals en onecht is, al doen sommigen er wel erg lang over voordat ze dat beseffen.  

Soms komt dan een andere kant van Venus-Jupiter in het spel, die van een waardering van het religieuze principe, soms een liefde voor God, of een liefde voor filosofie en een waardering voor alles wat zin aan het leven zou kunnen geven. Religieuze bekeringen en ervaringen zijn zeker niet ongewoon als er een nauw contact is tussen deze planeten. Tenzij er aanwijzingen zijn van het tegendeel, is het beeld van God iemand die genadig, liefdevol en vergevingsgezind is. En als de traditionele vormen van religie niet aanspreken, kan het individu allerlei vriendelijke vormen van spiritualiteit omarmen – en dan het liefst door luxueuze yoga retreats op een mooi eiland te bezoeken, met veel warme contacten tussen allemaal vriendelijke mensen.

Harde Venus-Jupiter-aspecten kunnen aangeven dat er soms een neiging is tot een zekere sentimentaliteit, die soms wat overdreven aandoet, maar die toch gemakkelijk vergeven kan worden. Net als bij Maan-Venus kan dit contact het gevoel hebben van ‘mijn beker loopt over van liefde’. Venus-Jupiter is vaak liefdadig, liefdevol en begripvol voor mensen in nood, waarbij ze oprecht plezier beleven aan hulp geven en daarbij de secundaire bekrachtiging van toenemende persoonlijke populariteit op de koop toe krijgen. Vanwege de neiging om genereus te zijn, op alle niveaus, kunnen deze contacten nuttig zijn in de zorgberoepen.

Vaak werd de persoon met deze combinatie sterk in hun horoscoop materieel verwend in de jeugd of groeide ze op in een sfeer die een laissez-faire houding ten opzichte van geld had, of op zijn best filosofisch was over elk gebrek op dit gebied. Soms was er een overvloed aan familieleden die wel bereid waren om financiële ondersteuning te geven. Zeker met de harde aspecten is er op latere leeftijd vaak een houding van ‘omdat ik van je hou, zal ik je verwennen en als jij van mij houdt, zul je me overladen met geschenken'. Met hun hartelijkheid, hun liefde voor plezier en misschien wel voor luxe en de bijbehorende afkeer van elke vorm van hardheid en afzien, is het niet verwonderlijk dat mensen met deze contacten vaak met geld trouwen. Het is dan misschien niet de belangrijkste overweging, maar financiën, positie en status worden zeker wel mee gewogen. Soms zijn ze daarna nogal verkwistend, maar zelfs met de harde aspecten lijkt het geld uit het niets te komen en is de persoon meestal niet voorbestemd om lang in erbarmelijke armoede te leven. Wat de feitelijke financiële situatie ook is, het individu zal zich vaak hoe dan ook wel goed voelen. Men kan deze combinatie zeker associëren met rijkdom, een rijkdom aan gevoelens en liefde, en rijkdom in materiële zin. Maar zelfs als ze financieel niet bijzonder ruim zitten kunnen ze zich nog steeds rijk voelen.

Misschien kan het Venus-Jupiter-type soms ook wel worden omschreven als hebzuchtig, niet alleen naar genot, maar ook naar liefde. Het lijkt er soms op dat het individu maar niet genoeg genegenheid kan krijgen, en een van de belangrijkste lessen van dit contact is dat het individu leert dat liefde niet te koop is, en dat geldt ook voor innerlijke rust en zelfrespect. Soms zijn er een hele reeks aan relaties en affaires omdat de verwachtingen (en eisen!) torenhoog zijn, zonder te beseffen dat gewone stervelingen nu eenmaal niet verplicht zijn om het perfecte plaatje waar te maken.

Sommigen, zowel mannen als vrouwen, trouwen met iemand die anderen zouden kunnen omschrijven als een pittige jong ding (van hart, zo niet lichaam) die, in ware Jupiter-stijl, het goed bedoelt, maar niet kan omgaan met verantwoordelijkheden en een eeuwig gat in zijn zak lijkt te hebben. Venus-Jupiter heeft de neiging om schijn te overschatten. Op persoonlijk niveau kan dit leiden tot verwaandheid en ijdelheid (waarbij soms een onbewuste onzekerheid over iemands schoonheid wordt gemaskeerd) en bij de keuze van partners wordt het type meestal aangetrokken tot ‘succesvolle’ mensen, die echter vaak later een aantal fatale karakterfouten blijken te hebben.

Venus-Jupiter vormt vaak relaties met mensen uit andere culturen of met zeer verschillende achtergronden of geloofssystemen. Soms kan het een verbinding zijn met een leraar of iemand met meer levenservaring. Ze hebben een uitgesproken behoefte en vermogen om te leren en te groeien door intieme persoonlijke relaties. Het helpt hen om hun kijk op het leven te verbreden. En zelfs als het moeilijk blijkt om de verschillende achtergronden met elkaar te verzoenen wordt het toch vaak als bijzonder leerzaam ervaren om zo’n soort relatie te hebben (gehad).

Een van hun zwakke plekken is hun liefde voor plezier. Sommige zijn echt wel geneigd tot luiheid en kiezen te vaak voor gemak. Wel zijn het zeer aanhankelijke mensen die genereus zijn met hun emoties en meestal ook met hun portemonnee, maar ze kunnen boven hun stand leven en houden niet van de realiteit van een beperkt budget. Hun hart is open en ze hebben de neiging om veel te willen geven aan de mensen van wie ze houden, want als je belangrijk voor ze bent zijn ze loyaal en trouw. Hun mening over liefde en vriendschap is uitgesproken - ze hebben over het algemeen verheven idealen op deze gebieden. Ze hebben een duidelijke minachting voor onoprechtheid en hechten veel waarde aan mensen met goede bedoelingen en een goed hart. Ze doen er alles aan om de mensen om hen heen zich op hun gemak, geaccepteerd en waardevol te laten voelen, precies zoals ze zijn.

Deze mensen zijn grootmoedig en warm, met een open hart en de neiging om veel te willen geven aan de mensen van wie ze houden. Ze kunnen echter wat problemen hebben met het nakomen van hun beloften - niet vanwege slechte bedoelingen, maar omdat ze soms hun persoonlijke capaciteiten overschatten, en meer willen doen en meer willen geven dan in werkelijkheid mogelijk is. Op verschillende momenten in hun leven hebben ze de neiging boven hun stand te leven. Ze moeten voorzichtig zijn met de neiging zich overdreven optimistisch te voelen.

Terwijl mensen met de conjunctie, sextiel of driehoek tussen Venus en Jupiter hun grootmoedigheid, tolerantie, en vrijgevigheid meestal op een constante en natuurlijke manier uitdrukken, zie je bij de hardere aspecten dat het meer moeite kost om altijd oprecht vriendelijk te zijn – soms lijkt het allemaal eerder overdreven en gemaakt, alsof er koste wat het kost de illusie dat alles goed gaat in stand moet worden gehouden.

Deze mensen hebben een gemakkelijke glimlach, een warm en responsief gevoel voor humor en een ontspannen manier van doen waardoor ze ook anderen helpen zich op hun gemak te voelen. Het is normaal voor deze mensen om ook humoristisch te kunnen zijn tijdens romantische of seksuele momenten, en ze begrijpen niet altijd waarom dat niet bij iedereen in goede aarde valt. Überhaupt hebben ze weinig begrip voor somberheid en negativisme – waarom zou je, als het leven zo mooi is?

 

Grootse gevoelens. Het goede leven. Rijkdom. Gemak en overvloed. Groeien door relaties. Populair. Vriendelijk. Overdreven romantisch. Charmant en gastvrij. Levensgenieter. Optimistisch. Vrijgevig. Voelt zich verbonden. Belooft te veel. Gelooft in het positieve. Naïef en ijdel. Gemakzuchtig. Grote liefde. Veel geluk. Materiële weelde. Materieel overschot. Sensuele verwennerij. Grote romantische gebaren. Een filosofie van liefde. Overmatige behoefte aan comfort. Vruchtbaarheid. In liefde geloven. Genieten van het sociale leven. Liefde voor gerechtigheid. Liefde voor de waarheid. Verliefd zijn op een morele manier van leven. Goedgehumeurd. Je groots voelen door kunst. Uitbreiden door sociale interacties. Grote schoonheid. Liefde voor het goede leven. Genieten van de dingen die met geld te koop zijn. Verkwister. Shopaholic. Filantropen. Altruïsme. Kunst en cultuur. Kunst en vrije tijd. Narcisme. Grote behoefte aan gezelligheid. Populariteit.

Materiële rijkdom. Gelukkig verliefd. Geluk met geld. Gokkers. Geven gemakkelijk veel geld uit. Financiers. Financiële bescherming. Een hoop charme. Een voorliefde voor de fijnere dingen. Geloof hebben in schoonheid en mode. Denkt na over het uiterlijk. Geloof in kunst. Geloof in geld. Geloof in het huwelijk. Voltrekken het huwelijk. Geloven in romantiek. Ik wil een grote bruiloft. Diverse huwelijken. Veel relaties. Geen enkele hoeveelheid plezier is teveel. Liefde voor overdaad. Vrijgevigheid. Positieve sociale ervaringen. Ontspannen in de liefde. Gemakkelijke luchtige relaties.

Aangetrokken tot vreemde culturen. Aangetrokken tot buitenlandse mensen. Exotische looks. Exotische vakanties. Liefde voor reizen en avontuur. Liefde voor filosofie en theorie. Liefde voor religie. Religieuze toewijding. Buitenlandse kunst. Enorme waardering voor esthetiek. Filosoferen over mode.  Te veel make-up. Te veel sieraden. Te veel feesten. Grootmoedig. Veel liefde. Pompeus. Ijdel. Waarheid in schoonheid. Zingeving vinden door creativiteit. Betekenissen vinden door middel van relaties. Betekenis vinden door te trouwen. Huwelijksovertuigingen. Overtuigingen over relaties. Goed gevoel voor humor. Waardering van komedie. Komieken. Vrijgevigheid en vriendelijkheid. Inspirerend enthousiasme.

Aangetrokken tot mensen die iets groots willen realiseren. Aangetrokken tot miljardairs. Meer is beter. Teveel is niet genoeg. Over de top gevoel voor mode. Overdreven uitstraling. Overdreven persoonlijke stijl. Overdreven vertoon van geld en rijkdom. Zeer elegant en verfijnd. Geliefd. Goed bereisd. Gaat enthousiast sociale relaties aan. Cheerleader. Meest populair. De mooiste. Te veel nadruk op uiterlijk. Deelnemers aan schoonheidswedstrijden. Heel vrouwelijk. Rococo. Banketbakkers. Diva's. Overdreven besef van eigenwaarde. Meningen over vrouwelijkheid. Heeft een mening over kunst en cultuur. Een mening over huwelijk en relaties. Een mening over esthetiek. Heeft een mening over mode en beauty. Mode uitgeven.

Eerlijkheid, ethiek en harmonie. Vrede en waarheid. Culturele attachés. Diplomaten. Ambassadeurs. Goed trouwen. Fysieke vreugde. Genieten van de fysieke wereld. Bacchanaal. Dionysus. Zorgeloze liefde. Jezelf overgeven aan plezier. Lui als het op iets anders aankomt dan genotzucht en plezier hebben. Leuk. Vruchtbaar. Een overdreven behoefte aan genegenheid. Wellustige eetlust. Overmatige gezelligheid.

 

Er zijn wel een aantal verschillen, maar deze combinatie van twee planeten is in veel gevallen vergelijkbaar met

Venus in Boogschutter en Venus in het negende huis

Jupiter in Stier of Weegschaal en Jupiter in het tweede (geld) of zevende huis (partner)

 

Terug