Kruimelpad

Zon in het eerste huis

Als de Zon in het eerste huis staat zal dat in veel gevallen betekenen dat je sterrenbeeld en je Ascendant hetzelfde teken zijn, dan ben je bijvoorbeeld een dubbele Stier, of een dubbele Boogschutter. Dus de eigenschappen van dat teken zullen sowieso sterk aanwezig zijn.

Maar als de Zon in het eerste huis staat is het effect vooral dat alles waar de Zon voor staat (zie hieronder) erg aanwezig is in je optreden naar buiten toe. Dus met de Zon in het eerste huis zul je waarschijnlijk sterk de behoefte voelen om zelfbepalend te zijn, je stempel te drukken op het leven en erkend te worden als een bijzonder iemand. Je hecht veel aan onafhankelijkheid en autonomie, waardoor je het beste uit de verf komt als je werk doet waar je veel zelf kunt beslissen. Om je potentieel te bereiken, moet je leren om waar nodig initiatief te tonen en de concurrentie aan te gaan. Mogelijk merk je dan dat je ook diplomatie en tact moet  leren, en af en toe niet zo arrogant moet zijn.

Mensen met de Zon in 1 zullen vaak veel energie uitstralen en ook anderen stimuleren. Ze trekken van nature meer de aandacht, en mensen lijken naar hen toegetrokken te worden. Vaak zijn ze warm en hartelijk. Ze willen iets, en gaan er ook voor. Ze laten zich niet snel ontmoedigen door tegenslag, daar worden ze alleen maar sterker van.

Het eerste Huis houdt zich vooral bezig met de individuele identiteit. Wanneer de Zon hier wordt gevonden, ligt er een extra nadruk op zelfexpressie en zul je waarschijnlijk een krachtige drang voelen om jezelf van anderen te onderscheiden. Op veel manieren zul je proberen de kwaliteiten van je zonneteken nog duidelijker tot uitdrukking te brengen.

Als de Zon in 1 én in een vuurteken staat (dus Ram, Leeuw of Boogschutter) is de drang om anderen te laten weten dat je bijzonder bent het sterkst. De behoefte aan erkenning is groot, en tegelijkertijd is er een hele sterke drang om zonder compromis helemaal jezelf te zijn, en veel ruimte in te  nemen.

Als de Zon in 1 én in een aardeteken staat (dus Stier, Maagd of Steenbok) wil je vooral erkenning voor je vermogen om hard te werken, je doorzettingsvermogen, en de concrete resultaten die je hebt behaald. Je wilt boven de massa uitsteken (Zon in 1), maar dan wel omdat je iets gedaan of bereikt hebt (Zon in een aardeteken).

Als de Zon in 1 én in een luchtteken staat (dus Tweelingen, Weegschaal of Waterman) wil je het schitterende en opvallende middelpunt zijn van je vrienden- of vriendinnengroep. Iedereen zal weten dat jij er was. Mogelijk wil je ook indruk maken door je intellectuele vermogens, je slimheid, en je vermogen om te netwerken en met heel veel mensen bevriend te zijn.

Als de Zon in 1 én in een waterteken staat (dus Kreeft, Schorpioen, en Vissen) wil je vooral erkenning voor alles wat je voelt. Gevoelens en emoties spelen een grote rol in je identiteit, en je wilt ook dat anderen daar weet van hebben. Zelfrelativering kan af en toe weleens moeite kosten.

Deze positie van de Zon gaat over het bereiken en laten zien van een persoonlijke identiteit. Het is jouw missie om je helemaal op je gemak te voelen over wie je bent en dat vervolgens over te brengen op anderen.

Met deze plaatsing is je leven er één van voortdurende zelfontdekking. Misschien voel je je genoodzaakt om je te onderscheiden, te pionieren of het alleen te doen. Onderweg zul je waarschijnlijk de meeste erkenning krijgen door je eigen weg te banen.

Omdat in dit geval de Zon en de Ascendant waarschijnlijk van hetzelfde teken zijn kan het zijn dat je erg authentiek overkomt – maar je kunt alleen populair zijn door ook anderen de ruimte te geven zichzelf te zijn. Positief aan deze plaatsing is dat je kunt stralen en een opvallende verschijning bent; negatief dat je een te groot ego hebt, die slecht tegen kritiek kan, en altijd op zoek is naar complimentjes. Je zou ook meer kunnen lezen over Ascendant Leeuw – er zijn zeker een aantal overeenkomsten.

 

Achtergrond

Belangrijkste associaties met het eerste huis, verwant aan eerste teken Ram.

Fysieke verschijning, lichaamsbouw, trekken en karakteristieken, zichtbare deel van de persoonlijkheid, karakter of temperament,, houding, uiterlijk, optreden naar buiten toe, eerste indruk die je bij anderen wekt, algemene opstelling tegenover de wereld. De lens waarmee je naar de werkelijkheid kijkt. Het begin van dingen, initiatief, eerste keer, wat je zou kunnen gaan doen. De geboorte. Het begin van het eerste huis staat ook bekend als de Ascendant.

Belangrijkste associaties met de Zon

De kern, het bewuste zelf, de wil, het vermogen om te kiezen, de held, het hart, integratie van ervaringen, wie je bent en wat je wil zijn, de mogelijkheid om je leven te sturen, ambitie, waar je naar streeft, creativiteit, zelfexpressie, onafhankelijkheid, waar je voor staat, mannen in het algemeen, en meer specifiek; de vader

Als de Zon goed functioneert

Kunnen kiezen, sturing kunnen geven, zelfbewust, trots op jezelf, oké zijn met jezelf, leiderschap, verantwoordelijkheid, weten wat je wil, eenheid, hartelijkheid, verwelkomen, ja zeggen tegen het leven, vitaliteit, in jezelf geloven, mijn ervaringen en wat ik wil zijn belangrijk, ik mag zijn wie ik ben, ambitieus, zelfstanding, zelfbepalend, zelfvertrouwen, goede verhouding met de mannen in het algemeen en specifiek de vader, leuke vader zijn

Als de Zon niet goed functioneert

Niet weten wat je wil, doelloos en verloren, niet van jezelf kunnen houden, of juist arrogant en verwaand, groot ego, overgevoelig bij kritiek, autoritair leiderschap, slap, geen ruggengraat, ik doe maar wat, weinig energie, neerslachtig of zielig doen bij tegenslag, egoïstisch, egocentrisch, narcistisch, iedereen te vriend willen houden in plaats van uitspreken waar je voor staat, slechte verhouding met mannen in het algemeen en meer specifiek de vader, geen leuke vader zijn.

Het huis waar de Zon in staat is een gebied in je leven waar je je speciaal wil zijn en waar je (meestal in positieve, soms in negatieve zin) wil opvallen. Het laat zien welke ervaringen belangrijk zijn voor je gevoel van eigenwaarde, op welke manier je een eigen identiteit opbouwt, en waar je erkenning van anderen nodig hebt om te groeien. Als dat lukt voel je een gezonde trots, en versterkt dat het gevoel dat je waardevol bent. De Zon is ook een actieve kracht, dus hier kun je ook zelf initiatieven nemen om verandering aan te brengen in situaties die niet bevallen. Maar als de Zon niet goed functioneert laat het huis zijn op welk gebied van het leven je ofwel een te groot, overgevoelig ego hebt, of waar je slap en weinig overtuigend bent.