Kruimelpad

Mars

Durf, actie, competitie, overleven, vechten, agressie, geweld, moed, uithoudingsvermogen, doorzetten, de wil, assertiviteit, initiatief nemen, seksualiteit.

Mars duidt het vermogen aan om te vechten voor het bestaan, om te reageren op uitdagingen door in actie te komen. Daarom wordt het ook geassocieerd met moed en durf – niet in je schulp kruipen als je uitgedaagd wordt, maar er op af gaan! Rol de mouwen maar op en ga ervoor. Dat is niet hetzelfde als geweld en agressie – die vallen ook onder Mars, maar dat zijn wel de meer extreme uitingen er van.

Als Mars gebalanceerd is durf je ook dingen aan te gaan waarvan je van tevoren weet dat ze wel eens moeilijk zou kunnen zijn. Niet alleen psychologisch – als het over Mars gaat is het vaak ook fysiek, dus het staat ook voor het vermogen om lichamelijke pijn en ongemak te kunnen verdragen, of zelfs daar toe aangetrokken worden. Dat zal vaak sport zijn, maar het kan ook om survival tochten gaan, of militaire beroepen. Uiteraard valt ook trainen en/of deelnemen aan wedstrijden hieronder. Ook alle fysieke beroepen, waar je dagelijks de kracht van je lichaam gebruikt om dingen te maken.

We hebben deze energie nodig om om te kunnen gaan met druk en stress; soms moeten we vechten om verder te kunnen komen, soms moeten we volhouden, ook als het onaangenaam is. Mars is de energie die gebruikt wordt om moeilijke periodes door te komen.

Door te kijken in welk teken en huis Mars in de horoscoop staat kunnen we een idee krijgen welke middelen we tot onze beschikking hebben als we er tegen aan moeten, of welke houding we dan aannemen. Als Mars één of meerdere disharmonische aspecten maakt kan dat aanduiden dat we het ofwel moeilijk vinden om de strijd aan te gaan, en vermijden, ontwijken en wegduiken, of dat we juist te heftig reageren; met drift, woede, ruzie, of zelfs vechten en geweld. Het kan dan ook zijn dat het merendeel van de conflicten door ons zelf geïnitieerd worden.

Mars staat ook voor assertiviteit – laten zien wat je wilt, bevestigen dat je inderdaad die kant op wil gaan, in actie te komen om iets te bereiken, durven zeggen; dit ben ik, en dit is wat ik wil. Het is ook het vermogen om te blijven staan als er druk wordt uitgeoefend, en weerstand te overwinnen. Dat hoeft niet perse onvriendelijk te zijn, maar doelen halen staat wel boven de wens om aardig gevonden te worden. Maar als je vijanden begint te maken heb je te veel Mars, en te weinig Venus ingezet – want je doelen halen zou ook moeten kunnen zonder anderen te bruuskeren.

Vaak gaat het bij Mars om druk van buitenaf – het gedrag van andere mensen, of omstandigheden die het noodzakelijk maken om in actie te komen. Maar je kunt ook denken aan het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers af te weren – er is ook (samen met de Zon) een sterke relatie met het afweersysteem, vitaliteit, en (spier)kracht. Om extreme bedreigingen te overleven moet er ook een diepe wens zijn om hoe dan ook te overleven.

Nog een ander onderwerp dat sterk met Mars wordt geassocieerd is seksualiteit. Er zijn meer elementen in de horoscoop die daarmee worden geassocieerd; o.a. de as Stier/Schorpioen, het achtste huis, en de planeet Pluto. Maar Mars staat voor de seksuele lust, zin hebben, je seksueel voelen, geil zijn. Mensen met een sterke Mars hebben er ook vaker zin in. Disharmonische aspecten naar Mars toe kunnen aangeven wat er allemaal moeilijk aan kan zijn – maar lust zelf is in principe eenvoudig en ongecompliceerd. Ook de jacht op, en het veroveren van een partner valt hieronder.

De wil is het vermogen om iets te krijgen door doelbewuste actie, en met Mars sterk is het duidelijk wat je wil, en hoe je dat gaat krijgen.

Het teken en huis waar Mars in staat, plus de aspecten er naar toe, laten in de horoscoop van een man zien hoe hij zichzelf als seksuele partner ziet, en op welke manier hij zich sterk en zelfverzekerd voelt, terwijl Mars in de horoscoop van een vrouw laat zien welk type man zij seksueel aantrekkelijk vindt.

Verder wordt Mars in verband gebracht met zelfzuchtig zijn – uitgaan van wat JIJ wil, en niet zozeer rekening houden met (de belangen van) de ander, wat meer onder Venus zou vallen. Verlangens centraal stellen en daar actief achter aan gaan. Het gaat samen met het geloof dat je zelf er voor moet zorgen dat je krijgt wat je wil – vertrouwen dat het wel goed komt is duidelijk minder sterk aanwezig.

Mensen met een sterke Mars zijn vaak ook luidruchtig, soms grof, soms hardhandig.

Ook ongelukken, snijden, breuken en bloed vallen onder deze planeet. Voor een deel is dat verklaarbaar uit de nadruk op het fysieke, voor een ander deel uit de neiging om onvoorzichtig te zijn, en meer te focussen op het behalen van resultaten dan letten op veiligheid. Denk verder aan koorts, puisten, brandwonden; rood is een typische Mars-kleur.

Als iemand weinig van het element Vuur in de horoscoop heeft staan, maar wel een sterke Mars, kan dit helpen om alles meer in balans te krijgen. Dan is er toch dat vermogen om dingen gedaan te krijgen en ergens enthousiast voor te worden.

Positieve en negatieve eigenschappen

Actief, moedig, avontuurlijk, pionieren, onafhankelijk, ambitieus, ondernemend, energiek, besluitvaardig, competitief, spontaan, krachtig, assertief, stimulerend, alert

Of

Onrustig, overmoedig, risico’s onderschatten, forceren, dwingen, slecht luisteren, ruzie zoeken, onnodig conflict aangaan, hard, egocentrisch, impulsief, dominant, opjagend, opgewonden, lawaaierig, grof

 

Terug