Kruimelpad

Mercurius

Denken, praten, schrijven. Communicatie. De rationele geest. Logica. Opinies, meningen, oordelen. Connectie maken, verbinden, verbanden zien. Broers en zussen, buren, directe omgeving, korte reizen. Lagere school. Hoe we leren.

Mercurius gaat over alle vormen van communicatie, dus zijn positie in de geboortehoroscoop en de aspecten die hij maakt met andere planeten laat zien hoe we onszelf verbaal presenteren. Als Mercurius een aspect maakt met een andere planeet voelen we sterk de neiging om over dat deel van onszelf na te denken, en er over te praten of te schrijven.

Mercurius verbindt niet alleen op mentaal niveau – het wordt ook geassocieerd met het zenuwstelsel – de verbinding tussen lichaam, zintuigen en de hersenen. Als er harde aspecten zijn kan zich dat ook vertalen in zenuwachtig zijn, piekeren, of dwangmatig veel denken en praten.

Maar zelfs bij de harde aspecten zit er ook een positieve kant aan –  de thema’s van de planeten waar Mercurius mee verbonden is worden mentaal en verbaal tot expressie gebracht. Iemand met bijvoorbeeld een aspect tussen Mercurius en Saturnus denkt, praat en communiceert veel over zijn angsten, zodat, of omdat, het ook steeds in het bewustzijn aanwezig is.

Mercurius benoemt ook, geeft woorden en betekenis aan dingen die eerst alleen gevoeld of waargenomen worden. Taal en denken, associaties en verbindingen, grappen en humor, praten en discussiëren, verschillende standpunten beluisteren, leren van informatie vallen hier allemaal onder. Maar ook juist het omgekeerde bij de moeilijke aspecten; fanatiek en humorloos één standpunt verkondigen en niet open staan voor andere meningen.

In zekere zin gaat het dus ook om het vermogen om te leren van ervaringen, discussies of nieuwe informatie – heeft iemand een soepele geest, of is die juist rigide? Kan nieuwe kennis worden geïntegreerd en toegepast of ziet men alleen maar wat toch al van tevoren werd gedacht ?

Als een bepaald thema sterk in de horoscoop aanwezig is dan zal dat ook een belangrijk deel van iemands aandacht in beslag nemen, en daarover zal dan ook veel over worden nagedacht en gepraat. Iemand met veel planeten in Weegschaal plus de Maan in het zevende huis zal veel over relaties praten en nadenken, ongeacht waar Mercurius zelf staat. Dus het is zeker niet alleen Mercurius die laat zien waar de geest zich het meest op richt. Desalniettemin – zijn positie in de geboortehoroscoop vertelt veel over allerlei mentale processen.

Mercurius gaat in z’n puurste vorm over informatie – en is niet bezig met morele oordelen, ethiek en betekenis (die vallen onder Jupiter). Daarom is er ook een sterke associatie met journalistiek, nieuws, kranten en informatieve websites. Wat anderen daar mee doen is aan anderen.

Mercurius laat ook zien hoe we opinies vormen en tot een oordeel komen. Hoewel pure objectiveit nooit te bereiken valt, kun je aan zijn positie wel afleiden of iemand rationeel kan denken, er naar streeft om zo objectief mogelijk te zijn en een mening op feiten en informatie te baseren, of juist geneigd is om emoties, vooroordelen en eigenbelang de overhand te laten hebben, waardoor er ook een gevoeligheid is om te geloven in onwaarheden, suggesties, halve leugens en desinformatie.

Harde aspecten op Mercurius kunnen er op wijzen dat de betrokkene vaak te maken krijgt met anderen die zijn of haar mening aanvallen, afwijzen of bestrijden, of dat hij of zij zelf geneigd is om ruzie te maken over grote en kleine zaken. Soms heeft dat te maken met de manier van presenteren, soms met de mening zelf, soms met een ongevoeligheid voor situatie en context – bijvoorbeeld enthousiast praten over de vakantie op een nudisten camping tijdens het eerste bezoek aan de conservatieve schoonfamilie.

Omgekeerd kunnen harmonische aspecten er op wijzen dat iemand het niet erg vind om andere meningen te horen, of in staat is tegenstellingen te overbruggen door prettige formuleringen waar iedereen zich in kan vinden. Een talent voor diplomatie.

Mercurius gaat ook over de lagere school leeftijd en jonge kinderen (academische studies vallen onder Jupiter). De lagere school tijd is natuurlijk ook de periode dat we leren lezen en schrijven. Maar je kunt ook denken aan beweeglijkheid, spelletjes doen, kletsen op het schoolplein, wiebelen terwijl je stil zou moeten zitten, onderzoeken, leren en een toename van kennis en inzicht. Connecties maken, verbanden zien, slim zijn, intelligentie.

Mercurius wordt ook in verband gebracht met transport, openbaar vervoer, korte reizen, het wegennetwerk, verhuizen, en dingen van A naar B brengen.

Positieve en negatieve eigenschappen

Analytisch vermogen, leergierig, nieuwsgierig, communicatief, past zich gemakkelijk aan, grappig, vrolijk, handig, technisch begaafd, helder en duidelijk denken en praten, beweeglijk, meerdere mogelijkheden zien, alert, oplettend, veel verschillende interesses

Of

Kletsen en kwebbelen, eindeloos praten, met alle winden meewaaien, oppervlakkig, onhandig, vaag en verward denken en praten, niet kunnen stilzitten, nerveus, onrustig, onbetrouwbaar, moeite met concentratie, beslissingen nemen en langdurige commitment, gaat als een vlinder van onderwerp naar onderwerp

 

Terug