Kruimelpad

De Maan

Gevoelens en emoties. Reactie, respons, reageren op. Moeder, huis, thuis, de veilige plek om tot rust te komen, terugtrekken. Voedsel, wat we nodig hebben om ons op ons gemak te voelen. Huiselijke en andere gewoontes. Hoe we ons comfortabel voelen, hoe we anderen op hun gemak stellen. Zorgen voor onszelf, zorgen voor anderen, zorgzaamheid (of gebrek daaraan). Empathisch vermogen, meeleven, gevoelens van de ander aanvoelen. Aanpassing, accommodatie, overleving. Sfeer, hoe het voelt. Genetische basis, (deel van het) temperament, natuurlijke en aangeboren reacties. Vroeg aangeleerde reacties op stress en problemen. Afkomst, verleden, familie, thuisland, culturele traditie, geschiedenis, afkomst.

De Maan vertegenwoordigt onze behoefte om gevoed te worden. Het is dat deel van ons dat nog steeds klein is, beschermd wil worden, afhankelijk is en allerlei behoeftes heeft die vervuld moeten worden. Ook kan het staan voor onze zorg voor anderen die (nog niet, of niet meer) voor zichzelf kunnen zorgen. Aspecten naar de Maan kunnen veel vertellen over het gevoel veilig te zijn en beschermd, of juist de moeite die het kost om dat te ervaren.

Door te kijken in welk teken de Maan staat kunnen we meer te weten komen over wat we nodig hebben om tot rust te komen. Het laat zien wat ons kalmeert en vervult. De aspecten kunnen vervolgens laten zien of dat moeilijk of gemakkelijk gaat.

De Maan (en het vierde huis en de planeet die met dat huis verbonden is) laat zien waar we vandaan komen – wat onze emotionele achtergrond en geschiedenis is. Het gaat over wortels, thuis, afkomst, geboortegrond.

Het kan ook een indicatie zijn voor gedrag wat we al jong ontwikkeld hebben in respons op stress en onzekerheid – onze, vaak maar half bewuste, reactiepatronen als we ons niet veilig voelen. Het is waar we min of meer geprogrammeerd zijn, automatisch reageren, van alles en nog wat voelen zonder dat we precies weten waarom. Emotionele gewoontepatronen.

Het teken waar de Maan in staat, en de aspecten er naar toe, laten zien met hoeveel gemak we in staat zijn om gevoelens te op te merken en tot expressie te brengen. Zonder dat we het misschien in de gaten hebben verblijven we vaak in een bepaalde emotionele ruimte – gevoelspatronen die kenmerkend voor ons zijn en die we vaak voor een belangrijk deel van huis uit meegenomen hebben. Die gevoelens aan anderen duidelijk maken kan voor de één gemakkelijk, en voor een ander bijzonder lastig zijn. Ze zijn ook lang niet altijd “logisch”.

De Maan heeft dus ook veel te maken met ons huis – de plek waar we onbespied onszelf kunnen zijn, ons terug trekken, op adem komen en gewoon kunnen doen waar we zin in hebben. Ook kan het laten zien of we ons op ons gemak met onszelf voelen, thuis en veilig, of onbestemd en onveilig.

Naar buiten toe laat de Maan zien hoe we ons aanpassen aan wisselende situaties, mensen, eisen en gebeurtenissen  - het is ons vermogen om te reageren. Doen we dat met gemak, spontaan en onbekommerd of juist stijfjes, gecontroleerd en voorzichtig?

Al met al laat het dus ook zien of we gemakkelijk zijn om mee samen te leven. Passen we ons gemakkelijk aan, kunnen we een warme, veilige en open vorm van samenleven creëren of vinden we het juist moeilijk om om te gaan met de gewoontes, behoeftes en gevoelens van de ander? Zijn we soepel of koppig, gemakkelijk of snel geïrriteerd, humoristisch of drama-queens?

Veel daarvan heeft ook te maken met het vermogen om ons zelf datgene te geven wat we nodig hebben. Een te sterke nadruk op de Maan kan betekenen dat we altijd klaar staan om te gaan zorgen, ons bekommeren om de gevoelens en behoeftes van de ander, maar vergeten dat we ook zelf soms aan de beurt zijn. Of omgekeerd, dat we altijd onze eigen gevoelens centraal stellen, zonder te beseffen dat die er soms gewoon niet zoveel toe doen.

De Maan is sterk verbonden met de moeder. We hebben allemaal een biologische moeder, en de ervaringen die we met haar hadden kun je hier terug vinden. Het laat  zien hoe er voor ons gezorgd werd, of we ons veilig en gekoesterd voelden – en dat is ook allemaal van invloed op de dingen die we eerder noemden. Moeilijke aspecten op de Maan laten zien dat er indertijd het een en ander aan schortte, en kunnen ook nu nog verwijzen naar gevoelens van angst, ongemak en onveiligheid. Een goed geplaatste Maan laat zien dat we veilig gehecht zijn, en een stevige basisveiligheid hebben ontwikkeld.

In de horoscoop is de Maan, samen met Venus een aanduiding wat we met vrouwelijkheid associëren. In de horoscoop van mannen laat het zien met welke vrouwen ze te maken hebben en welke ze juist wel, of juist niet aantrekkelijk vinden – terwijl in de horoscoop van vrouwen hier de gevoelens en ideeën te vinden zijn over hoe zijzelf vrouwelijkheid willen invullen. Traditioneel of progressief, vriendelijk of pinnig – het universum verwelkomt en ondersteunt het allemaal.

Idealiter verwijst de Maan naar de ervaring dat we geaccepteerd en beschermd werden. Dat er voor ons gezorgd werd, en er een respons kwam als we iets nodig hadden. Dat we voelden dat we alles mochten voelen en denken – al mochten we misschien niet alles doen of zeggen. Het bood ruimte om de wereld te verkennen, en een warme plek om naar terug te  keren als we een keer iets onprettigs meemaakten.

Maar zoals bekend – ideaal is het lang niet altijd en ook dat is dan te zien. Maar we kunnen leren, en evolueren – dus wat we vroeger niet ervaren hebben kan soms alsnog door een veilige partner geboden worden. Of we leren datgene te geven aan onze kinderen wat we vroeger gemist hebben. Warmte, emotionele veiligheid en behoefte vervulling.

Positieve en negatieve eigenschappen

Verzorgend, huiselijk, kunnen aanpassen, gevoelig voor sfeer, zorgzaam, veilig, zorgt goed voor zichzelf, geven en nemen in balans, vredig, compleet, tradities in ere houden, verbonden voelen

Of

Passief, humeurig, bemoeizuchtig, steeds hetzelfde herhalen, zorgelijk, vraagt veel maar geeft weinig, huilerig, zelfmedelijden, sentimenteel of overdreven emotioneel, huismus, bangig.

 

Een korte bespreking van basisvertrouwen, veilige en onveilige hechting en de Maan vind je hier

 

Terug