Astrologie: een introductie tot de horoscoop

introductie astrologie

Eigenlijk valt er altijd meer over de horoscoop te vertellen – ieder symbool kun je verder uitdiepen. Dat doen we op deze pagina.

Artikelen over de Zon, Maan en planeten, de Ascendant, de aspecten tussen planeten onderling, de huizen; kortom, alle elementen die je gebruikt om een geboortehoroscoop beter te begrijpen. Over de twaalf sterrenbeelden heb ik ook geschreven, maar omdat dat al zo vaak is gedaan, heb ik alleen hieronder een ironische versie bij "De twaalf sterrenbeelden" geplaatst.

Dit artikel legt verder uit welke werkwijze je kunt gebruiken om een geboortehoroscoop te analyseren. Over je sterrenbeeld lezen is gemakkelijk. Lezen over je eigen, persoonlijke horoscoop lezen zal meer moeite, en veel meer tijd kosten, maar als je het benadert als een interessante ontdekkingstocht hou je er plezier in.

introductie twaalf sterrenbeelden

Een sarcastische beschrijving van de twaalf sterrenbeelden. Na een luchtige introductie leert je meer over de duistere kant van de Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

introductie ascendant

Hier vind je een zeer uitgebreide introductie over de Ascendant zelf, en hoe je daar veel meer over te weten kunt komen als je verder kijkt dan alleen het teken van de dierenriem.

Er is een (klassieke) beschrijving van de twaalf verschillende tekens van de Ascendant: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman, Vissen.

Er is een beschrijving van de combinatie van planeten die een aspect maken met de Ascendant, of in het eerste huis staan. Dat kan de expressie van de Ascendant aanzienlijk wijzigen. Lees meer over Ascendant Zon aspecten, Ascendant Maan aspecten, Ascendant Mercurius aspecten, Ascendant Venus aspecten, Ascendant Mars aspecten, Ascendant Jupiter aspecten, Ascendant Saturnus aspecten, Ascendant Uranus aspecten, Ascendant Neptunus aspecten, en Ascendant Pluto aspecten.

Er is een beschrijving van de heerser van de Ascendant, en wat het betekent als die in het eerste, tweede, derde, vierde (enzovoorts) huis staat.

introductie planeten

Hier vindt je de uitgebreide beschrijving van de psychologische betekenis van de Zon, Maan en de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en PlutoEn een introductie tot Chiron, of Cheiron, die ik ook in de horoscoop teken. 

Wat zijn de belangrijkste associaties met elke planeet, en wat merk je als een planeet goed of juist minder goed functioneert? Een handig overzicht vind je hier 

Twee voorbeelden van een combinatie van psychologie en astrologie vind je hier: de Zon, en een groot, sterk of zwak ego, en de Maan, basisvertrouwen en (on)veilige hechting.

introductie huizen

Hier vind je een kort en handig overzicht van de betekenis van de twaalf verschillende huizen in de geboortehoroscoop.

introductie verschillende aspecten

Lees hier meer over de verschillende aspecten - harmonisch en disharmonisch - tussen de planeten onderling.