Kruimelpad

Onno profielfoto klein witte randOver mij

Mijn belangstelling voor astrologie begon toen ik begin twintig was. Ik vond een boek met een beschrijving van de sterrenbeelden en planeten, en bovendien kon je met behulp van wat tabellen relatief gemakkelijk een min of meer betrouwbare horoscoop maken. Dat deed ik een paar keer bij mensen in mijn directe omgeving en dan keek ik na wat er zoal gezegd werd over iemand met de Maan in Vissen, of Mars in Steenbok, etc. En dat klopte dan toch weer zo aardig dat ik er meer over te weten wilde komen.

In de loop van de jaren begon ik boeken over astrologie te verzamelen, maakte voor iedereen die maar belangstelling had een geboortehoroscoop, zei door onervarenheid soms de meest idiote dingen, maar merkte wel dat ik langzamerhand meer greep kreeg op de materie. Omdat ik jarenlang horoscopen maakte en bewaarde van mensen die ik goed kende, en ook zag wat er zoal in hun leven gebeurde, begon zich langzamerhand een wat betrouwbaarder inzicht te ontwikkelen.

Tegelijkertijd las ik veel boeken over psychologie, psychotherapie en allerlei zelfhulpboeken, en werkte ik als begeleider in de kinder – en jeugdpsychiatrie, waardoor ik een steeds beter beeld kreeg over ontwikkeling van kind tot volwassene, en de moeite die het soms kost om een goed en bevredigend leven te leiden.

In de loop van de jaren maakte ik eerst tientallen, toen honderden, en uiteindelijk duizenden horoscopen. Ik deed het vaak gratis, wat de drempel om het te laten doen natuurlijk niet erg hoog maakte – maar ik leerde steeds meer bij, dus ik was er ook happy mee. Pas laat begon ik er geld voor te vragen – maar toen had ik ook het idee dat ik dat wel kon doen, gezien mijn ervaring.

Op een gegeven moment werd ik ook astrologie docent – dat heb ik een aantal jaren gedaan. Bleek dat je heel veel leert door les te geven, en de feedback die je daarover krijgt, dus dat was een heel goede ervaring.

Na zo’n vijfentwintig jaar vrijwel dagelijks over astrologie praten, lezen en schrijven kwam er een lange pauze. Ik was een tijdlang intensief met meditatie en spiritualiteit bezig, en in die tijd werd bijvoorbeeld ook de website vrolijkverlicht.nl gecreëerd. Erg zweverig was het allemaal niet – ik werkte nog steeds elke dag, voedde twee kinderen op, had (en heb nog steeds) een leuke relatie, en trainde regelmatig, want ik geloof dat alles beter gaat als je goed voor je lichaam zorgt.

Ook de pauze ging voorbij, de belangstelling kwam terug en nu zijn we hier. Veel ervaring met het maken van horoscopen, veel gesprekken gevoerd, nog altijd nieuwsgierig, aan het leren, wetende dat er altijd inzicht bij kan. Want een horoscoop gaat pas leven als je het combineert met kennis van werk, geld, macht, identiteit, relaties, seksualiteit, psychologie, opvoeding, therapie, ontwikkeling, gezond verstand, en af en toe een vleugje intuïtie.

Ik streef iedere keer weer naar een verdiepend, inzichtgevend gesprek – soms met humor, soms met ernst, altijd helder en duidelijk. Een consult waar je wat aan hebt.