Relaties en seksualiteit van de Steenbok

Steenbok2

Steenbokken gaan, ook in de liefde, vaak heel behoedzaam te werk. Ze wachten het liefst net zo lang tot ze zeker weten dat ze de ware hebben gevonden, want ze nemen de liefde serieus.

Naarmate ze ouder worden komen ze meer los, en gaan ze zich meer op hun gemak voelen. Dit is een teken met een sterk plichtsbesef, enigszins terughoudend als het gaat om intimiteit en lichamelijke zaken. Veel Steenbokken voelen zich in eerste instantie niet heel erg op hun gemak als het gaat om seksualiteit. Ze hebben vaak wel een krachtig libido, maar zijn geneigd dat sterk te controleren en te beheersen. Ergens hebben ze het idee dat seks eigenlijk verkeerd is – deels omdat ze boodschappen hierover van de ouders hebben overgenomen, deels omdat ze een scheiding ervaren tussen hun lichaam en seksuele gevoelens.

Hun levenshouding wordt gekenmerkt door een zekere ernst, een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel en problemen in het spontaan uiten van hun gevoelens. Ook als het gaat om het aan de ander vertellen wat zij seksueel het meest prettig vinden zijn zij vaak wat geremd – voor sommigen is geluiden maken en zuchten gemakkelijker dan zeggen dat ze iets lekker vinden. 

Ondanks hun soms wat sombere karakter is er een ding dat alles goed maakt: hun gevoel voor humor. Niet zo lichtjes en snel als de Tweelingen, vaker wat cynischer of scherper, maar bijzonder grappig. En veel andere sterrenbeelden waarderen hun geduldige volharding en praktische steun in tijden van nood.

Het merkwaardige is dat Steenbokken in de loop van hun leven steeds jonger lijken te worden. Er is sprake van een soort omgekeerd verouderingsproces. Als ze jong zijn nemen ze het leven heel serieus. Ze zijn wijs voor hun leeftijd en hebben vaak het gevoel een last te dragen. Naarmate ze ouder worden, neemt hun wijsheid toe en een nieuwe, luchtige levenshouding krijgt de overhand.

De Steenbok is in de zaken van het hart voorzichtig. Tenzij ze zeker van hun partner zijn, is seksueel contact onwaarschijnlijk. Ze zijn echter geduldig en kunnen op de juiste partner wachten. Als ze een potentiële partner ontmoeten, benaderen ze die heel serieus. Ze plannen zorgvuldig en laten zich zelden meeslepen door passie. Daarom is een partner die op het verkeerde moment zin in seks heeft niets voor hen. Tenzij bepaalde elementen in de geboortehoroscoop een andere richting wijzen kan hun seksleven een sleur worden, omdat ze liever niet teveel van gewoonten afwijken.

Er zijn drie soorten Steenbokken in de liefde. De eerste is zeer tevreden als hij een relatie krijgt en zich bindt. Binnen de relatie is zijn libido groot en stabiel. Hij is niet op zoek naar een verre horizon of zelfbegrip.

De tweede soort is de ambitieuze Steenbok die koste wat kost wil slagen. Zij willen een partner met een bepaalde status die hen de top helpt bereiken. Ze hebben weinig tijd voor zelfonderzoek of om uit te zoeken waarom ze, ondanks alles, nog steeds ontevreden zijn.

Ten slotte is er de introspectieve Steenbok. Deze kan zich bewegen tussen de buitenwereld en de innerlijke wereld van het ontvankelijke onderbewustzijn. Hij wil de werking van de psyché begrijpen. Hij is opmerkzaam, begrijpend, weet wat hij moet doen om zijn doel te bereiken en zoekt een partner die hem steunt.

De Steenbok wordt heel langzaam verliefd. De aantrekkingskracht wordt sterker, het wederzijdse vertrouwen ontwikkelt zich en uiteindelijk realiseren ze zich dat ze stapelverliefd zijn. Als ze eenmaal een serieuze relatie hebben, zijn ze hun geliefde onvoorwaardelijk trouw. Of ze nu een man of een vrouw zijn, ze werken heel hard om voor hun partner te zorgen en deze te steunen in alles wat hij of zij doet.

Ze vinden het moeilijk om hun genegenheid te tonen. Binnen een vaste relatie kunnen ze zich laten gaan, maar ze zijn soms geremd in het uiten van hun genegenheid. Ze vinden het moeilijk om met hun eigen emoties om te gaan, en nog moeilijker om die van anderen te ontvangen. Ze trekken zich vaak terug als er emoties in het spel zijn. Hun partner moet begrijpen dat dit komt doordat ze bang zijn voor gevoelens, niet door een gebrek aan gevoelens.

Meegesleept worden door emoties beangstigt hen, omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ze laten hun gevoelens niet snel zien. Omdat ze zich afsluiten van hun emoties, voelt het onnatuurlijk aan om deze te uiten, zelfs als ze positief zijn. Er is een stoïcijns trekje in hun karakter dat zegt dat gevoelens onder controle moeten worden gehouden. Ze maken liever een gebaar van genegenheid, zoals het geven van een geschenk, dan dat ze zeggen: “Ik hou van jou”.

Er is een groot verschil tussen de vrouwelijke en mannelijke Steenbokken.

Steenbok1

Vrouwen vinden het gemakkelijker om in zichzelf te kijken en te bepalen wat ze in emotioneel opzicht nodig hebben om tevreden te zijn. De vrouwelijke Steenbok beleeft plezier aan een relatie. Seks en sensualiteit maken deel uit van het geheel. Ze probeert om het emotionele, ontvankelijke, voelende deel van haar wezen te begrijpen.

De meeste mannelijke Steenbokken voelen zich ongemakkelijk door het gevoelige, passieve deel van hun karakter. Ze willen de energie naar buiten richten en zijn daardoor echte ‘strebers’ op het gebied van hun carrière of willen graag iemand veroveren. Een man die door zijn seksuele behoeften en gevoelens wordt meegesleept, ervaart iets wat hij niet is gewend.

De erogene zones van de Steenbok zijn de knieën. Het zachtjes strelen van de knieholten is uiterst opwindend. Bij veel Steenbokken maken de maag, handen en onderarmen ook deel uit van de erogene zones. Een zachte massage van deze plekken is opwindend.

Ze houden van de rituelen die gepaard gaan met iemand het hof maken. Het zich aan elkaar voorstellen en het eerste afspraakje zijn belangrijk. Ze houden van de vormelijkheid van het buitenshuis eten en gaat pas na meerdere afspraakjes in op een uitnodiging voor koffie na het eten of nodigen hiertoe zelf iemand uit.

De Steenbok heeft zichzelf en de ontwikkelingen het liefst onder controle. Omdat ze zich niet graag overgeven aan de hartstocht, willen ze alles in hun eigen tempo doen. Het duurt lang voordat ze hun partner vertrouwen, dat wordt langzaam opgebouwd. Als ze zich veilig voelen, gaan ze verder met de lichamelijke verkenning. Ze nemen altijd de tijd om te vrijen; als ze haast hebben, worden ze zenuwachtig en verdwijnt hun behoefte.

Ze uiten hun gevoelens bijvoorbeeld door hun partner vast te houden. Het gaat dan niet om het sentimentele geknuffel van de Kreeft, maar om het creëren van een veilige sfeer waarin ze elkaar kunnen ontdekken. Hun partner moet begrijpen dat dit niet slechts een eerste fase is die zo snel mogelijk moet worden doorlopen. Het is voor hen een belangrijk punt in de relatie.

Het ontvangen van zorgvuldig uitgekozen geschenken of attente gebaren van de partner is voor hen soms een duidelijker bewijs van de liefde van hun partner dan woorden of lichamelijke uitingen van genegenheid.

Omdat ze de leiding willen houden, houden ze niet van haastige of gedwongen seks. Ze houden ook niet van stiekeme seks of een vluggertje, hoewel ze zich heel af en toe overgeven aan plotselinge opwinding en wellust.

Door innerlijke zelfwaarneming kan de Steenbok een rijke fantasie hebben – dit zal een Steenbok echter niet snel toegeven. Een dergelijk geheim wordt zorgvuldig bewaard; ze vinden privacy belangrijk. De fantasieën betreffen ook niet per definitie seks. Door hun verlangen de top te bereiken kunnen de fantasieën heel goed gaan over hun carrière en over manieren om rijk te worden. Als ze echter toch over seks fantaseren, gaat het om aardse, hartstochtelijke contacten.

Voor zakelijker en praktischer Steenbokken is de strijkplank al opwindend genoeg, maar voor andere Steenbokken spelen sommige van de fantasieën zich vaak af in de vergaderruimte op het werk. Ze willen graag de leiding hebben. Dus vrijen in de kamer van de directeur van een multinational met een heel gewillige secretaris of secretaresse (de vrouwelijke Steenbok heeft een mannelijke secretaris) op de vergadertafel is heel verleidelijk. Deze fantasie staat op de tweede plaats en komt na de dromen waarin ze de directeur van dat bedrijf worden.

Omdat de fantasie de mogelijkheid bij uitstek is om iets anders uit te proberen, kunnen ze fantaseren dat ze worden overvallen door een onbeheersbare wellust of dat iemand anders hartstochtelijk verliefd op hen wordt.

De ideale plaats om te vrijen moet luxueus zijn. De penthouse-suite van een vijfsterrenhotel staat vrij hoog op het verlanglijstje van de meeste Steenbokken. Een prachtig koloniaal of landelijk hotel, vooral met een hemelbed, of een exclusieve club op een afgelegen eiland voldoet ook wel aan hun wensen. Zolang de sfeer aangenaam en de service uitmuntend is, zijn ze tevreden.

Omdat ze niet zo veel tijdelijke relaties zullen hebben, maken ze zich uit de voeten zodra iemand niet aan hun verwachtingen voldoet.

In vaste relaties komt hun conservatisme aan het licht. Plicht en verantwoordelijkheid staan bij hen hoog in het vaandel en ze steunen de partner in alle situaties; het beëindigen van een relatie valt ze dan ook zwaar. Ze willen niet zomaar weggaan en doen er alles aan om de breuk te herstellen. Ze voelen zich verplicht te blijven, vooral als ze een gezin hebben. Als ze uiteindelijk vertrekken, zal dit voorgoed zijn.

Als de relatie alleen nog op papier bestaat, kiezen ze misschien een discrete minnaar, maar in principe proberen ze loyaal en trouw te zijn. Als hun partner een verhouding heeft, kunnen ze hen vergeven (vergeten gaat niet zo gemakkelijk), omdat ze willen dat de relatie, zeker als het om een huwelijk gaat, blijft bestaan – vooral als ze kinderen hebben.

Steenbok3

Hun oppositieteken, de Kreeft, is veel emotioneler dan zij. Dit sterrenbeeld kan ze leren niet bang te zijn voor emoties en intuïtieve gevoelens. Door het kwetsbare deel van het karakter te accepteren zullen ze zich niet meer hoeven te wapenen tegen de eigen gevoelens of die van anderen. Ze kunnen ook leren omgaan met de verzorgende en ontvankelijke kant van hun karakter. De Kreeft leert hen ook om de autoritaire principes aan de kant te zetten en de innerlijke kracht te matigen.

Ondanks hun seksuele aantrekkingskracht lijken veel Steenbokken een bordje te dragen met daarop het woord ‘afblijven’. Ze doen weinig toenaderingspogingen. Alleen als ze iemand goed kennen, komt de sterke seksuele kant van hun karakter tevoorschijn. De Steenbok is lang, imposant en gereserveerd, en straalt autoriteit uit. Ze benaderen het object van hun verlangen heel serieus. Ze verwachten dat anderen inzien hoe belangrijk ze zijn. Steenbokken zijn altijd goedgekleed. Ze houden van dure kleren in aardetinten. De Steenbok weet hoe hij er op zijn best uitziet.

Zoals alle andere aardetekens heeft de Steenbok een groot libido, maar in tegenstelling tot de andere aardetekens kan de Steenbok zijn wellust voor onbepaalde tijd onderdrukken. De mannelijke Steenbok mag dan wel, meer dan de vrouwelijke Steenbok, geneigd zijn tot losse seksuele contacten, ze wachten beiden liever op de juiste partner.

Voor de Steenbok zijn wellust en liefde hetzelfde. Wellust wordt binnen een goede relatie geuit en als de Steenbok de juiste partner heeft, is de wellust langdurig en vurig. Naarmate de Steenbok ouder wordt, toont hij zijn wellust steeds gemakkelijker en komt de liefde soms op de tweede plaats. Hoe ouder de Steenbok, hoe groter het libido; zowel bij mannen als vrouwen. En als de Steenbok ten slotte alle remmingen van zich afzet, gáát hij voor de seks.

Een Steenbok die de ware liefde heeft gevonden, is heel trouw en zeer loyaal. Hij gaat zelden vreemd. Steenbokken willen het liefst al hun vrije tijd met hun partner doorbrengen. Lichamelijke uitingen van de liefde en bloemrijke liefdesverklaringen zijn misschien zeldzaam, maar de Steenbok zal een manier vinden om zijn liefde door middel van daden en cadeaus te uiten.

De mannelijke Steenbok wordt door krachten gedreven die zijn verstand te boven gaan. Hij doet weinig moeite zijn innerlijke motivatie voor zijn zoektocht naar de liefde te begrijpen. Zijn seksuele ervaringen kunnen op een bepaalde manier onbevredigend zijn. Naarmate hij ouder wordt, leert hij zijn eigen verlangens beter kennen. Doordat hij carrière maakt, wordt hij steeds aantrekkelijker voor vrouwen. Maar om tevreden te zijn in de liefde moet hij zijn warme, zorgzame persoonlijkheid ontwikkelen.

Een vrouwelijke Steenbok heeft iemand nodig die interessant en vastberaden genoeg is om haar van haar werk af te leiden. Als dit is gelukt, is ze een toegewijde minnares. Zij heeft meer zelfkennis dan de mannelijke Steenbok. Hoewel zij ook ambitieus is en de top wil bereiken, is er ook een deel van haar dat een vaste relatie, een thuis en een gezin wil. Ze is voorzichtig in de liefde, omdat ze wil dat een relatie goed is. Als ze zich veilig voelt, blijkt er een warme, liefhebbende persoon te schuilen achter de koele buitenkant die ze doorgaans toont. Haar humor is aards en sardonisch; dit bepaalt voor een deel haar aantrekkingskracht.

Miljonairs, directeuren of telgen van familiebedrijven en mensen die hoog op de sociale ladder staan, hebben de beste kansen om dit statusbewuste sterrenbeeld te verleiden. Als u een Steenbok wilt verleiden, kunt u er het beste verzorgd uitzien. Een Steenbok valt niet op iemand die meteen duidelijk maakt dat hij de Steenbok wil versieren. Vraag iemand om u officieel voor te stellen. Stel dan een traditioneel, veilig eerste afspraakje voor. Maak duidelijk dat u in eerste instantie geen seksuele bedoelingen hebt maar wilt afwachten.

U kunt echter ook geluk hebben en met de Steenbok in bed belanden voordat hij of zij goed en wel beseft wat er gebeurt. Een enkele keer is hun zelfbeheersing even op de achtergrond en laten ze zich meeslepen door de passie. Maar het is geen goed idee om daar van uit te gaan; een langzame, voorzichtige benadering maakt meer kans.

Een Steenbok spaart liever dan dat hij zijn geld aan zichzelf verspilt (hoewel hij altijd spullen van goede kwaliteit koopt). Dus als u dure voorwerpen koopt die niet onmisbaar zijn, wordt dit gewaardeerd — vooral als deze geschenken sensueel zijn.

Een Steenbok zal eeuwig trouw zijn. Dit sterrenbeeld hecht waarde aan een stabiele relatie, is plichtsgetrouw en zal daarom alles doen om te zorgen voor het gezin. De Steenbok neemt het huwelijk erg serieus. De Steenbok verbergt een warm, liefhebbend hart achter een gereserveerd uiterlijk. Sommige Steenbokken kunnen zo druk bezig zijn om de top te bereiken dat ze geen tijd voor hun gezin vrijmaken. De meeste Steenbokken vinden de tijd die ze met hun partner en kinderen doorbrengen echter heel belangrijk.

Terug